„Касинијево“ гориво неће угрозити ванземаљски живот на Сатурновим месецима

Насина летелица „Касини“ искористила је гравитацију Титана како би убрзала кретање и брже се примакла Сатурну. Приликом контакта са шестом планетом Соларног система сонда ће у потпуности изгорети.

„Касинијево“ гориво неће угрозити ванземаљски живот на Сатурновим месецима „Касинијево“ гориво неће угрозити ванземаљски живот на Сатурновим месецима

Пре самоуништења, „Касини“ ће провести неко време између прстенова и површине планете где ће извршити прецизно мерење трајања дана на Сатурну и старост слојева познатих прстенова.

То ће бити последњи задатак Насине летелице током 12-годишње мисије. Стручњаци очекују да ће се „Касини“ са коначним падом суочити у септембру јер ће до тада потрошити погонско гориво.

Научници сматрају да је најбоље да погонско гориво буде потрошено потпуно због чињенице да пад неће моћи да се контролише. Због тога постоји вероватноћа да летелица крене према Титану или Енцеладу, месецима који вероватно на својим површинама имају живот.

Када се то узме у обзир, пражњење резервоара је битно јер би „Касини“ својим горивом нарушио евентуални екосистем који на Сатурновим сателитима можда постоји.

У својој 12-годишњој мисији, Насина капсула је поред Сатурна прошла 126 пута. Када последњи пут буде прошла поред планете биће удаљена само 2.000 километара од великих Сатурнових облака.

Користећи Титанову гравитацију за убрзање, „Касини“ је са висине од 1.000 километара снимио површину мистериозног леденог месеца који испод површине крије велики океан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво