Белгијанац Фредерик Бајкс фотограф године

Белгијски фотограф Фредерик Бајкс проглашен је за Фотографа године на овогодишњем „Сонијевом“ светском такмичењу, објавила је Светска организација за фотографију.

Судије су имале тежак задатак да одаберу најбољи сет фотографија, али импресионирала их је лепота Бајксове серије „Снежна олуја“, настале на Балкану, у Скандинавији и Централној Азији, инспирисане трансформацијом природе пред долазак зиме.

Скот Греј, извршни директор Светске организације за фотографију, наводи да је нарочито поносан на овогодишњи избор Фотографа године.

„Чини ми се да је у многим случајевима веома једноставно шокирати, али је невероватно тешко ухватити софистицирану елеганцију, која је заиста толико лепа, и црпи најбоље од фотографије као медијума”“, казао је Греј.

Његове фотографије су објављиване и излагане на међународном нивоу, а био је и у ужем избору за фотографску награду ZEISS.

На „Сонијевом“ светком фотографском такмичењу (Sony World Photography Awards), Бајкс је, осим титуле Фотографа године, освојио и новчану награду у износу од 25.000 америчких долара, која му је уручена на церемонији у Лондону, којој су присуствовали међународни експерти из те области.

На истом догађају, проглашени су и победници у категоријама професионалног такмичења, као и победници отвореног, студентског и такмичења за младе. Сви победници су добили авионске карте за церемонију у Лондону, као и најновију „Сонијеву“ опрему за дигитално снимање.

Победник у категорији архитектура је Тангни, најбољу концептуалну фотографију је урадио Сабин Катанео. За фотографију која обрађује савремена питања награђен је Тасним Алсултан. 

Актуелне догађаје и вести на фотографији је најбоље представио Алесио Роменци. Свакодневни живот најбоље је сликала Сандра Хојн, док је признање за пејсажну фотографију припало Фредерику Бајксу.

Природу је најбоље на фотографији оживео Вил Барард Лукас. Најбољи портрет је урадио Џорџ Мајер, а мртву природу Хенри Агудело.

Награду за најбољу спортску фотографију добила је Ан Панг. Фотограф године у отвореној категорији је Александар Виноградов, док је Млади фотограф године Кејтлин Ванг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара