У Ресавској пећини све више Руса, Бразилаца, Кинеза...

И пре званичног почетка сезоне, 1. априла, Ресавску пећину код Деспотовца посетило је 2.300 људи, укључујући госте из Русије, Бразила и Кине, изјавила је данас „Танјугу“ директорка ЈП „Ресавска пећина“ Милица Петровић. Сезона траје до 31. октобра.

Овог викенда пећину је посетило 300 гостију, додала је.

Лане је Ресавску пећину обишло 50.000 туриста, а Петровићева је рекла да су главни гости до 15. јуна ђачке екскурзије, а после остали, чланови поједина удружења организовано, појединци, из земље и иностранства.

Она је истакла да је деоница пута од Деспотовца до Ресавске пећине у добром стању. Местимична оштећења су санирана.

Урађени су и прилази до великог водопада Лисине, обновљене платформе, а у току је израда расвете на водопаду што ће му дати посебу атрактивност, оценила је Петровићева.

Ове године садржај Ресавске пећине обогаћен је авантуристичким парком, подигнутим на заштићеном подручју Споменик природе „Ресавска пећина“, који представља додатни садржај за посетиоце који воле адреналинска уживања у природи.

За Ресавску пећину стручњаци тврде да је спелеолошки бисер под земљом. Ресавска пећина је од 2010. године као споменик природе члан Међународне асоцијације туристичких пећина и јама ИСЦА (International show caves Asociation), и ове године, 17. априла ће обележити 45 година рада.

Ресавска пећина је за туристе отворена 1972. године и најпосећенија је пећина у Србији. Од 2.830 метара истраженог простора, за посетиоце је доступно 800 метара.

Туристички радници заједно са посетом Ресавској пећини нуде и туристичку туру – средњовековни манастири: Манасија, ускоро на листи Унеска, Раваница, Музеј угљарства „Сењски рудник“, туристички комплекс „Лисине“ са водопадом Велики бук, највиши у Србији, Природњачки центар у Свилајнцу, аква-парк, Музеј воштаних фигура, зоо-врт и музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

Цена улазница за Ресавску пећину за ову годину је, као и лане, 250 динара за ђаке и пензионере, 300 за одрасле. Радно време пећине је од 9 до 17 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво