Како је питон појео човека

Јучерашња вест да је индонежански фармер пронађен у утроби џиновског питона изазвала је велику пажњу, посебно јер је у питању први званично потврђени случај да је змија појела одраслог човека. Несвакидашњи догађај је, међутим, покренуо многа питања.

Мрежасти питони, величине оног у чијој је утроби пронађен несрећни Индонежанин и дужине око седам метара, изузетно су снажни. Метод лова им је обмотавање око плена и стезање и ломљење костију, а жртва на крају умире од последица гушења или услед престанка рада срца.

Убијање човека зато није незамисливо. Начин на који се он једе, међутим, потпуно је друга ствар.

Питони, као и сви удави, не жваћу своју храну већ је гутају у целости. Њихове виличне кости су повезане флексибилним лигаментима који могу да се растегну како би омогућили гутање великог плена. Ипак, чак и ту постоје ограничења.

„Ограничавајући фактор код људи су рамена“, објашњава Мери Рут Лоу, стручњак за мрежасте питоне.

Иако су мрежасти питони, најдуже змије на свету, већ нападале људе, стручњаци су се дуго питали да ли би могли да прогутају одраслог човека.

„Питони се скоро искључиво хране сисарима“, истиче Лоуова, додајући да се понекада одлуче за гмизавце, укључујући и крокодиле.

Уобичајено се хране пацовима и малим животињама, али када нарасту до одређене величине, више уопште неће да се труде око мањег плена, јер једноставно није вредан потрошених калорија.

„У суштини, њихов апетит је ограничен њиховом величином. Зато нису ретки случајеви да нападну и поједу свиње, па чак и краве“, наводи конзервационисткиња.

Поред свега тога, људи обично нису њихова мета. Упркос томе што је пре 15 година питон у Јужној Африци наводно прогутао дечака, до сада никада није несумњиво забележен случај као јучерашњи.

Да ли је онда ово први пут да је питон појео одраслог човека? Тврдње о претходним сличним случајевима најчешће су биле без чврстих доказа, у забаченим деловима света и без сведока.

Ово би просто могао да буде први пут да постоје чврсти докази.

Антрополог Томас Хедланд, који је деценије провео са народом Агта, ловцима и скупљачима са Филипина, тврди да је чак четвртина мушкараца доживела напад мрежастих питона.

Већина напада била је неуспешна, а људи су мачетама успевали да се одбране. Ипак, у свом истраживању је навео да су неки од одраслих чланова народа Агта, који су омањег раста, понекада бивали поједени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи