Успавани џин се пробудио после скоро 250 година сна

Вулкан Камбални на Камчатки последњи пут се огласио за време владавине Катарине Велике, а јучерашњом спектакуларном ерупцијом изненадио је научнике и поручио им да се окончао његов двоиповековни сан.

Снимак кратера успаваног џина како избацује огромне количине пепела до висине од седам километара научници су дочекали са великим изненађењем.

„Ово је чисто изненађење за нас. Како подаци пристижу ми настављамо да пратимо и анализирамо могуће претње“, рекла је за агенцију Тас Олга Гирина, челница специјалног тима за вулканске ерупције на Камчатки.

Вулкан је почео да избацује пепео у петак увече, а научници страхују да би избачени материјал могао да прекрије град Северо-Куриљск.

Стручњаци верују да је тренутна претња прошла, али је ипак издатa наранџаста узбуна за авио-саобраћај.

Вулкан Камбални висок је 2.156 метара и налази се на јужном делу Камчатке. Последњу ерупцију имао је 1769. године.

На Камчатки се, иначе, налази 300 вулкана, од чега 29 активно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи