Сицилијанске власти против „Mафијашке туре“

Италијанска туристичка агенција у граду Трапани, у западном делу Сицилије, дошла је на идеју да организује „Мафијашку туру“ – обилазак неколико локација повезаних с том криминалном организацијом, што је изазвало незадовољство локалних власти, пренео је данас лист „Република“.

Власник агенције Ђани Гриљо написао је на сајту „Мафија тура – Антимафија тура“ (Mafia Tour – Antimafia Tour), у покушају да стиша расправу, али је полемика настављена.

„То је лудост и увреда за цео град“, изјавио је градоначелник Трапанија Вито Дамиjано, који је затражио гашење сајта Easy Trapani, који организује те туре.

Гриљо је индиректно одговорио на сајту да се тура организује у циљу информисања и „потраге за истином“ о мафији.

„Осећамо потребу да обавестимо туристе који обилазе Сицилију, да они сазнају шта је то мафија. Наша мафијашка тура је заправо акција против мафије“, навео је Гриљо.

Мото те туре је „Мафија убија, али и ћутање“, стих песника и новинара Пепина Импастата, који је рођен у мафијашкој породици и кога је у 30. години, 1978. године, убила сама мафија.

„Мафијашка тура“ се организује пола дана или цео дан. Обухвата обавезну посету музеју посвећеном мафији у Салеми, малом месту на око 20 километара од Трапанија.

Музеј нуди експонате који објашањавају односе мафије с политиком и религијом, као и убиства, незаконите радње и новинске чланке посвећене „Коза ностри“.

Туристи могу да посете и места у којима су боравили историјски познати мафијаши, као што је град Корлеоне, где су били Салваторе Тото Рина и Бернардо Провенцано, или Кастелветрано, град Матеа Месине Денара, за кога се сматра да је садашњи вођа сицилијанске мафије.

У Италији постоје четири организоване криминалне групе: „Н'дрангета“ важи за најјачу и најокрутнију, а остале су сицилијанска „Коза ностра“, наполитанска „Камора“ и „Сакра корона унита“ из Апулије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи