Руска школа у Београду – први Србин у космосу за 25 година?

Прва космонауткиња, Рускиња Валентина Терјешкова, и мотоциклисти блиски шефу руске државе „Ноћни вукови“ могли би се заједно наћи у Београду 1. септембра, како би присуствовали почетку рада прве приватне руске школе, међу чијим будућим ученицима ће можда бити и први српски космонаут.

Руска школа у Београду – први Србин у космосу за 25 година? Руска школа у Београду – први Србин у космосу за 25 година?

Да није реч о шали, потврђује менаџер Прве међународне руске школе „Валентина Терјешкова“ у Београду Бошко Козарски.

„Циљ нам је да уз помоћ Руске агенције за истраживање свемира међу нашим будућим ученицима пронађемо кандидата за Војну гимназију у Русији, који би, за неких 25 година, можда постао први српски космонаут“, открива Козарски.

Истиче да је то прва приватна руска школа ван територије Руске Федерације, јер Русија ван својих граница има школе искључиво при дипломатским представништвима, каква постоји и у Београду већ више деценија.

Захваљујући сарадњи са Амбасадом Руске Федерације, Руским домом, Московским државним педагошким универзитетом и многим другим еминентним руским институцијама, ученицима ове школе отворена су, истиче Козарски, врата бројних руских универзитета за које већ сада постоје обезбеђене стипендије.

Козарски истиче да је у овом тренутку интересовање за упис у школу веће од капацитета и да је зато пријемна процедура прилично строга.

Крајњи циљ је, наводи, стварање елитне генерације ученика који ће након 11 разреда заузети важна места на руским и српским универзитетима.

„У септембру уписујемо два одељења првог и једно одељење другог разреда, сваки разред прима 20 ученика, а наставни програм је традиционално руски, што значи, на пример, слављење празника попут Дана словенске писмености Ћирилија и Методија, а не слављење Ноћи вештица“, каже Козарски.

Настава креће 1. септембра, када, како каже, очекују долазак Валентине Терјешкове и „Ноћних вукова“.

Директорка школе Елена Елнатанова истиче да је ово прва школа ван Русије која је добила све неопходне папире потребне за обрзовање деце по руском образовном систему.

„У складу са руским образовним законом, први разред уписују деца узраста од шест и по до осам година, а школа реализује наставни програм под називом 'Школа Русије', који представља најефикаснију комбинацију традиционалног руског образовања и иновација", каже Елнатанова.

Истиче да је цео наставни кадар састављен од професионалаца, који имају дипломе руских универзитета и којима је руски матерњи језик, као и да ће поред наставног особља у школи радити и педагог, психолог и медицинска сестра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво