Колико пута је Дејвиду Рокфелеру пресађено срце

Знате ли да је Дејвид Рокфелер, који је преминуо у понедељак, шест пута пресађивао срце – а последњи пут пре две година, када му је било 99? Ако то знате, онда сте склони веровању у лажне вести. Мала утеха вам је што су ову информацију са интернета пренели и неки медији у Србији. Не трудећи се да је провере, макар на „Википедији“.

Мачка има девет живота; Дејвид Рокфелер имао је само два мање. Ако је веровати неким медијима – за четири деценије променио је шест срца. Укључујући и његово, долази се до броја седам.

„Поновна трансплантација, било да се ради о одбаченом органу акутно – непосредно након уградње, или пар годна након претходне трансплантације, јесте могућа. Шест пута је нешто што би било изузетно ретко, прави медицински раритет, ја до сада нисам чуо за такав случај у светској медицини“, каже кардиохирург Светозар Путник.

Светска медицина не бележи ни да је неко преживео операцију на прагу стотог рођендана. Да ли је седмо срце Дејвида Рокфелера могло да закуца у 99. години? 

„У тим годинама, данас у Србији и Европи не можете да добијете орган. У Америци? Ја мислим да не“, наводи Путник.

Не морате бити хирург да бисте то знали. Претрага на Гуглу која иде само корак даље од првог резултата, спречила би новинара да пренесе информацију која се може наћи само на опскурним сајтовима.

„Бити данас новинар значи да мора много да се чита, мора много да се зна, мора много да се проверава, а не само да се седне, оде на Гугл, и 'копи-пејст' – и да се објави“, каже новинар Јакша Шћекић.

Пречицу новинари често бирају како би заобишли хиљаде информација које добију само једним кликом. Због тога је посао будућности, сматра наш саговорник, управо провера вести.

„У Енглеској већ данас постоји агенција која се бави тиме да ако се претплатите да гледате неки догађај лајв – у реалном времену, одмах добијате информацију да ли је тачно или не нешто што је речено“, каже Шћекић.

А данас се и оно што је речено на друштвеним мрежама сматра правом вешћу. Свако ко има мобилни телефон и интернет може бити творац информације. Иако лажне вести постоје одувек, њихова експанзија почиње Фејсбуком и Твитером.

Друштвене мреже утичу на свест људи и догађаје више од тадиционалних медија. Тако многи за Трампову победу на америчким изборима криве Фејсбук. До Беле куће су га, кажу, довеле лажне вести које су на мрежама подељене милионима пута. Између осталих – да га је подржао папа и да је Хилари Клинтон продавала оружје Исламској држави.

Новинарима професија налаже да провере сваку информацију пре него што је објаве. Није на одмет да исто ураде и читаоци, нарочито ако је вест спектакуларна.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи