Немачка рехабилитује хомосексуалце осуђене по старом закону?

Немачка је данас отворила пут ка рехабилитацији око 50.000 мушкараца осуђених за хомосексуалност на основу нацистичког закона који је остао на снази дуго после Другог светског рата.

„Рехабилитација мушкараца који су извођени пред судове због своје хомосексуалности требало је да се спроведе одавно“, навео је у саопштењу немачки министар правде Хајко Мас, пошто је влада усвојила нацрт закона.

Како је додао министар из редова социјалдемократа, „они су били гоњени, кажњавани и срамоћени само због њихове љубави према другим мушкарцима“.

Мас је у вишемесечним преговорима водио јаку борбу у оквиру владајуће коалиције са најконзерватинијим огранком конзервативне партије канцеларке Ангеле Меркел да се прихвати тај предлог закона.

Предлог закона треба још да се усвоји у парламенту. Он предвиђа јединствену суму од 3.000 евра надокнаде по осуђеном и 1.500 евра по години проведеној у затвору. Влада ће осим тога финансирати у висини од 500.000 евра годишње специјализовану фондацију која ће радити на очувању сећања на ту тему.

„Осуђени хомосексуалци више не треба да живе са том стигмом, која је често уништила њихово професионално напредовања и њихов живот“, рекао је министар правде.

Током 122 године – од 1872. до укидања 1994. – члан 175 немачког кривичног закона је кажњавао „сексуална дела против природе... било да је између особа мушког рода или међу људима и животињама“.

Закон је додатно пооштрен 1935. нацистичким амандманом у којем се предвиђало до десет година принудног рада за те преступе. Више од 42.000 мушкараца је по том измењеном закону у време Трећег рајха послато у затвор, а многи и у концентрационе логоре.

Међутим, члан 175 остао је и после рата и деценијама је остао као једини преостали закон из нацистичког времена и који је довео до 50.000 нових пресуда.

„Пратили смо их, отпуштали са посла, испитивали њихове колеге, пријатеље и чланове њихове породице“, подсетио је недавно дневник Зидојче цајтунг.

Више осуђених су у медијима говорили о својим уништеним жвотима, о својим тајним љубавима обележеним сталним страхом.

Суђења за хомосексалност су се одржавала до 1969, када је члан 175 враћен на своју верзију од пре 1935. године.

За геј заједницу у Немачкој поништење ових пресуда се види као још један корак ка њиховом признању. Они се још залажу за легализацију хомосексуалних бракова, који су и даље забрањени у Немачкој.

Социјалдемократска партија је навела да ће се за то залагати на парламентарним изборима у септембру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво