Завршена рестаурација Христовог гроба у Јерусалиму

Хришћанске власти су завршиле рестаурацију Христовог гроба у Базилици Светог гроба у Јерусалиму, саграђеној на месту распећа, сахране и васкрсења Исуса Христа.

Грчки тим за рестаурацију, сачињен од археолога и других експерата, успешно је окончао радове на рестаурацији Едикула.

Уклоњена је гвоздена конструкција коју су британске власти направиле 1947. године, као потпору за зидове. Очишћена је чађ која се накупила на зидовима камене фасаде, пошто су ходочасници на том месту деценијама палили свеће. Више нема страха за стабилност старог храма, који је последњи пут обновљен пре више од 200 година.

Светски фонд за заштиту споменика, који је за обнову прикупио четири милиона долара, саопштио је да је интервенција била неопходна јер је постојала опасност од урушавања.

Конструкција од мермера и кречњака, која је у Храму Христовог Васкрсења из 12. века, стоји на остацима који датирају из четвртог века.

Била је потребна хитна обнова гробнице, која је годинама била изложена факторима животне средине, као што су вода, влага и дим.

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 21. мар 2017, 10:18)
anonymous [нерегистровани]

Лепо, ред је био. Имамо ту у близини нашу цркву

Црква Христово Васкрсења и црква Христово рођења у Витлејему су епицентар хришћанства, а да ли смо ми тамо присутни, све цркве јесу тамо, а ми?

Велика је улога Срба за опстанак Хришћанства на Светој земљи, многе цркве и објекти сазидали су наши свети Срби, чували столећима неке тамошње манастире!?
Ту у близини је краљ Милутинова црква Архангела, чекамо повраћај,...
У Цариграду су наше бар две цркве ,црква Св. Петка и црква Београдска Богородица, ...Турци обнављају по Србији турско наслеђе, а Србија у Турској, повратити наше?

(уторак, 21. мар 2017, 08:14)
anonymous [нерегистровани]

najveca

najveca zavera cionista u trajanju od 2017 godina!

(понедељак, 20. мар 2017, 22:03)
Православац Србин [нерегистровани]

Слава Богу

Ко доживи Јерусалим - разуме свет.
Ко оде у Јерусалим - Јерусалим никада не оде из њега.
Свети Град и Света Земља.
Слава Богу на висинама, на земљи мир међу људима добре воље.