Радећи домаћи из историје, у дворишту открио немачки „месершмит“

Када је Клаус Кристијансен покушао да помогне сину око домаћег из историје, није ни сањао да ће дечак у дворишту откопати немачки ловачки авион из Другог светског рата. Ни да ће му на врата, убрзо потом, позвонити форензичка полиција, стручњаци за експлозиве и новинари.

Баш то се, међутим, десило када је четрнаестогодишњи Данијел Ром Кристијансен пронашао остатке немачког пилота и његовог „месершмита“ на једној ливади.

Како је објаснио Клаус, деда му је једном рекао да се на ту пољану срушио авион 1944. године.

„Када је мој син Данијел недавно добио домаћи задатак о Другом светском рату, нашалио сам се са њим, рекавши му да потражи авион који се наводно срушио у пољу“, рекао је Клаус за данске медије.

Отац и син су удружили снаге и детектором за метал почели да претражују ливаду, али ни за тренутак не поверовавши да ће нешто важно заиста и открити.

Док су шетали ливадом, на једном месту огласио се детектор. Клаус, који је пољопривредник по занимању, са сином је почео да копа. Али су схватили да морају да иду дубље.

Позајмили су мањи багер од комшије и на дубини од око четири метра пронашли остатке авиона.

Откопали су мотор авиона „месершмит БФ-109“, муницију, и кости пилота који је погинуо при паду.

„Испрва се није видело да је реч о авиону. Било је то неколико хиљада делова авиона. Пронашли смо и мотор. А онда одједном и делове костију и пилотове одеће“, испричао је Клаус за Би-Би-Си.

У свему томе пронашли су и личне ствари пилота – књигу и новчаник са новцем.

„Или је била мала Библија или Мајн кампф. Нисмо је дирали већ је смо је пажљиво одложили у врећу. Музеј се сада брине о њима. Мислим да има доста занимљивих информација у тим папирима“, објаснио је Клаус.

Схватајући да имају нешто веома вредно, фармер и његов син одмах су позвали историчаре и данске званичнике. Господин Кристијансен је рекао да је поље пре тога користио за испашу стоке.

Његова породица обрађивала је то парче земље деценијама, уопште не знајући шта крије. Само он ту живи већ 40 година.

„Никада нисмо видели ништа на површини. Ниједан делић метала. Мој деда је причао много прича. Неке нису биле истините, неке јесу. Ово је једна од тих. Можда је требало да га више слушам док је био жив“, истакао је Клаус.

Сада су на пољани историчари, који покушавају да одгонетну како је авион завршио у пољу. Стручњаци за експлозиве труде се да обезбеде подручје и одстране опасне материјале, попут муниције и преосталих бомби.

„Форензичари су ту да би спасли све остатке мртвог пилота, и надају се да ће га идентификовати. Вероватно се ту налази пилот који ће бити сахрањен у Немачкој. Барем се надам да ће успети у томе“, закључио је дански фармер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво