Сваки други бечки ђак код куће не говори немачки

Истраживање поводом Међународног дана матерњег језика показало је да сваки други ђак у Бечу код куће не говори немачки.

У Аустрији, сваком четвртом ђаку немачки није матерњи језик, истиче медијска установа „Нови Аустријанци“.

Удео ђака којима немачки није матерњи језик, према подацима Статистичког завода Аустрије, у последњих десет година порастао је за више од осам одсто.

Беч предводи на листи удела ђака којима немачки није матерњи језик, а следи Форарлберг (25 одсто), те Салцбург (21), док је на крају листе Корушка са 13 одсто.

Када је реч о матерњем језику, према статистици, највише је ђака који код куће говоре турски, чак 61.255, за 541 више него прошле школске године.

Када је реч о ђацима којима је немачки матерњи језик, има их 841.312, то јест за 10.469 мање него лани.

У протеклом периоду забележен је раст код ђака који су дошли из источних земаља чланице ЕУ, али и са арапског простора.

И са растом броја ђака са матерњим језиком који није немачки, у прошлој школској години дошло је до смањења наставе на матерњем језику.

Тренутно свега око 33.000 ђака похађа наставу на матерњем језику, која се у Аустрији нуди од седамдесетих година 20. века.

Када је реч о деци са простора бивше Југославије, аустријски образовни систем нуди наставу на босанско-хрватско-српском, што не наилази на велико одобравање деце и родитеља, који би желели да њихови малишани похађају наставу на свом матерњем језику, а не наметнутом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво