Козорог у Јагодини - роговима се диве посетиоци, а ловци за њима уздишу

Један од становника Зоолошког врта у Јагодини је сибирски козорог, а то је једини примерак у зоо-вртовима Србије. Његовим роговима диве се и посетиоци и стручњаци, а ловци са уздахом изговарају како би их радо имали у ризници ловачких трофеја.

Козорог у Јагодини - роговима се диве посетиоци, а ловци за њима уздишу Козорог у Јагодини - роговима се диве посетиоци, а ловци за њима уздишу

Реч је о веома заштићеној врсти козорога у свету, објашњава ветеринар Зоо-врта у Јагодини Владимир Јовановић и истиче да су рогови овог козорога „у високом трофеју“.

Сибирски козорози живе у планинама и пустињама централне Азије, највише у планинама Авганистана и Монголије, на надморским висинама до 5.000 метара. Високи су 80 до 100 центиметара, а тешки до 105 килограма.

У Јагодину сибирски козорог је стигао пре седам година из Зоо-врта у Београду, додао је Јовановић.

„Прошле јесени парили смо га са Алпино козама, то је метод бившег директора београдског зоолошког врта Вука Бојовића, и младунчад, ако буду мушка, имаће све карактеристике мужјака, дакле прелепе рогове. Козе су сјатне и очекујемо принове овог пролећа“, открива Јовановић.

Гравидитет женке козорога траје пет до шест месеци, а на свет стиже, углавном једно, а некада и два до три младунчета.

Зоо-врт у Јагодини обележио је прошле године 10 година рада. У њему има више од стотину врста животиња, са око 400 примерака, не рачунајући птице и рибе. Годишње га посети око 100.000 људи, највише у оквиру школских екскурзија.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво