Спрем'те се, спрем'те, статисти

Први проблем током снимања филма о хрватском генералу Анти Готовини, хашком оптуженику, појавио се када продукција није могла да обезбеди статисте који би глумили српске снаге, односно „четнике“, како их називају медији у Хрватској. Проблем решен новцем и апелом лидера хрватских ветерана.

Филм Генерал, који се бави ратним данима Анте Готовине, наишао је на (не)очекиване проблеме. Од гомиле статиста који су се пријавили на аудицију, ниједан није желео да глуми Србина.

Зато је статисте „у четнике“ морао лично да позива и један од лидера удружења које окупља хрватске ратне ветеране Миљено Пољичко, указујући на значај снимања филма „о нашем легендарном вођи“.

Први човек пројекта прибегао је нешто ефикаснијем убеђивању. „Они долазе на задатак. Уосталом, откако су Феничани измислили новац, то се тако решава. Иде некако, али им није драго што стављају шубару на главу“, рекао је режисер Антун Врдољак хрватској телевизији Нова, коментаришући проблем са статистима.

Врдољаково (не)увијено објашњење већ је на друштвеним мрежама у Хрватској изазвало пакосне коментаре да се, ето, у филму о Готовини више исплати бити Србин него Хрват.

Пензионисани хрватски генерал Анте Готовина у Хагу је 2011. био првостепено осуђен на 24 године затвора због ратних злочина против српских цивила током и после акције Олуја 1995, али је правоснажном пресудом годину касније ослобођен кривице.

Готовину је Хашки трибунал оптужио 2001, у бекству је био до децембра 2005, када је ухапшен у Шпанији и доведен у притвор Трибунала у Схевенингену. У хашком притвору је био нешто мање од седам година, до објављивања правоснажне пресуде.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво