Хитлеров телефон продат за 243.000 долара

Телефон Адолфа Хитлера, који је користио како би издао многе од својих команди, продат је на аукцији за 243.000 долара, саопштила је аукцијска кућа „Историјске аукције Александер“, а преноси АФП.

Почетна цена телефона била је 100.000 долара, а аукцијска кућа није саопштила име купца.

Телефон марке Сименс, чија је оригинална боја била црна, а који је префарбан у тамно црвену боју, има угравирано Хитлерово име, кукасти крст и орла – симбол Трећег Рајха, а пронађен је у његовом бункеру у Берлину 1945. године.

Аукцијска кућа је у каталогу телефон назвала „вероватно најразорнијим оружјем свих времена, који је послао милионе људи у смрт“, као и да га је Хитлер користио за издавање већине наредби последње две године Другог светског рата.

„Немогуће је пронаћи упечатљивију реликвију од основног средства које је користио најзлобнији човек у историји“, наводи се у саопштењу.

Телефон су руски војници предали британском официру сер Ралфу Рајнеру као сувенир, убрзо након немачке предаје, а Рајнеров син, који га је наследио, пустио га је у продају.

Један од запослених у аукцијској кући, рекао је АФП-у да се цена телефона темељила на његовој „реткости и јединствености“.

„То је био Хитлеров мобилни телефон за уништавање“, рекао је jeдан од запослених.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво