У Ирану и мећаве и пешчане олује и поплаве

Иран је последњих дана погођен пешчаним олујама, мећавама и поплавама, због чега је поремећен живот милиона становника на северу и на југу те земље, јављају медији.

У Ирану и мећаве и пешчане олује и поплаве У Ирану и мећаве и пешчане олује и поплаве

Једног 40-годишњака је однела бујица док је покушавао да сними селфи. У половини од 31 иранске провинције школе су затворене због снега на северу, а због поплава или пешчане олује на југу.

Снег је на неким местима на северу достигао висину од два метра. Стотине села је одсечено у више провинција, посебно у северној провинцији Курдистан, источној Азербејџан и северној Гилан.

На југу Ирана јака киша изазвала је поплаве у провинцијама Кузистан, Фарс, Керман, Хормозган и Систан-Балучистан.

У провинцији Керман земљана брана је попустила, што је изазвало велику поплаву у граду Џирофту где је делимично срушено десетине кућа.

Најмање 15 села којима прети поплава евакуисано је у тој провинцији, а мостове је однела набујала вода. Телевизијски снимци показују набујале реке, више брана које само што нису преплављене и аутомобиле блокиране на путу.

На југозападу земље школе су затворене због јаких пешчаних олуја.

По властима, количина песка у ваздуху је 18 пута већа од уобичајене, а висока влажност ваздуха изазвала је прекиде струје и воде. Пешчани ветрови долазе из домаћих пустиња, али и из Ирака и Саудијске Арабије.

Становници места Ахваз више пута су демонстрирали захтевајући помоћ владе. Такође су се активирали уметници и друге познате личности тражећи помоћ за Кузистан.

После недељу дана кризе, влада је најавила мобилизацију свих средстава за помоћ становницима Кузистана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво