Љути бидермајери

Породици Бубош, која живи од пољопривреде, љуте папричице засладиле су живот. Илона прави бидермајере у које ставља по неколико десетина сушених папричица. Продаје их на пијацама и вашарима за 700 динара. До сада је направила око три хиљаде!

Илона и Тибор Бубош, обрађују неколико хектара под житарицама, узгајају пет сорти тикава, зечеве. Од пре пет година кућни буџет увећавају и захваљујући спретним Илониним рукама која од љутих папричица прави декорације и бидермајере.

„Носили смо код пријатеља када смо ишли на вечере као поклон, да буде мало изузетно, а не свакодневни поклон. Тако смо почели, па смо видели да се људима свиђа. Онда смо носили на пијацу и видимо да обожавају“, каже Илона Бубош из села Купусина.

Производња чилија, кажу, захтева много посла, од пролећа до јесени. За прављење букета Илони треба свега пола сата. Бидермајер у ком има неколико десетина сушених папричица, Илона продаје на пијацама и вашарима за 700 динара. До сада је направила око три хиљаде.

„Чујемо од купаца да носе у Немачку, Хрватску, Мађарску као поклон. За мушкарце има букета, дуготрајни букет. Правила сам и за венчање, за младе“, објашњава Илона.

„У задње време видим да се до тога може да се зарађује и живи од тога. Видећемо. Ове године ћу мало повећати производњу, па ћу видети од потражње и од среће“, открива планове за наредну сезону Тибор Бубош.

Ако се временом не поједе, као украс може да стоји две до три године. Оно што се не стави у букет, меље се, кисели, одваја за семе. Папричице су Бубошима донеле и неколико награда за најлепши штанд на вашарима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво