Мечка није изашла, крај зиме неизвестан

У медведе Гордану и Книнџу, становнике београдског зоолошког „Врта добре наде“, на Сретење су били упрти сви погледи. Као и претходних година, чекала се прогноза да ли ће у Србију пролеће стићи раније. Мечка Гоца није ни изашла из свог брлога, па је завршетак зиме неизвестан!

На Сретење, када се по народном веровању срећу зима и пролеће, „око половине дана“ мечка би требало да изађе из брлога и потражи храну јер се зима ближи крају, објаснили су Бети у београдском зоо-врту.

Наиме, од Сретења дани постају дужи, а ноћи краће, па се у народу каже „Сретење обретење“.

Данас је сунчан дан, али се Гоца није уплашила своје сенке и вратила назад, јер није ни изашла из брлога.

Неизвесно је колико ће још зима потрајати. Дан је сунчан, и да је мечка око поднева изашла, можда би видела своју сенку.

Гоца такође није гладна. Она удобно живи у Зоо-врту и храну јој чувари доносе на ноге, па нема разлога да се због глади буди и тражи храну у природи.

Ветеринари врта воле да кажу да је мечка Гордана одличног здравља, али да, за разлику од медведа у дивљини, не заспива правим зимским сном, те је непоуздан метеоролог.

Ево шта су данас рекли они много поузданији прогнозери, из Републичког хидрометеоролошког завода: у Београду ће сутра бити сунчано, уз слаб и умерен југоисточни ветар. Јутарња температура око нуле, на ширем подручју града око три степена, а највиша дневна око девет степени.

У петак ће у Србији бити претежно сунчано и топлије, крајем дана и током ноћи наоблачење, понегде са слабом кишом, која ће прво захватити северне и западне пределе. За викенд умерено до потпуно облачно, местимично са слабом кишом, на планинама са снегом. Почетком следеће седмице суво и топло, са максималном температуром око и мало изнад просека.

Слична веровања и предсказања постоје широм света. Светски медији највећу пажњу посвећују америчком Дану мрмота, који се сваке године обележава 2. фебуара. Тога дана, неколико хиљада грађана окупи се у малом граду Панксатони у Пенсилванији да би видели шта ће рећи мрмот Фил.

Праћење изласка мрмота из јазбине постало је друштвени догађај давне 1887. године.

Ове године, ако је веровати Филу, зима ће још потрајати.

Немци, који су веровали да јазавац предвиђа време, обичај су као досељеници пренели у САД, али, нажалост, у Пенсилванији није било јазаваца, па је мрмот постао његов достојан заменик.

Дан мрмота био је и инспирација за истоимену култну комедију са Билом Маријем из 1993. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво