„Нестало“ Јабланичко језеро у БиХ

Јабланичко језеро у Босни и Херцеговини у последњих месец дана преживљава еколошку катастрофу. Вода је потпуно нестала, а тиме и целокупно рибље богатство, јавља „Ал Џазира Балканс“.

Узрок је ненајављено испуштање воде на оближњој брани, што је урадила Електропривреда БиХ.

Један од тамошњих рибара по имену Екрем испричао је да не памти да се досада нешто слично догодило.

Рибари кажу да је Електропривреда пустила воду пре 40 дана, без икаквог претходног обавештења. Нестало је два милиона рибљих јединки, а порибљавање је трајало деценијама.

“Да би се језеро вратило у првобитно стање, треба да прође 50 година”, каже рибар Мирсад Трешњо.

Електропривреда БиХ: Ми нисмо узроковали катастрофу језера

У саопштењу Електропривреде БиХ се, међутим, наводи да је период од септембра до краја прошле године, и јануар 2017. године, карактеришу се као хидролошки изузетно сушни периоди, што је имало директног одраза на стање природних дотока воде на сливу реке Неретве и на стање залиха воде у акумулацији ХЕ "Јабланица".

„ЈП Електропривреда БиХ је, без обзира на те околности, вршила уредно снабдевање купаца електричном енергијом, али и непрекидно обезбеђивала прописано испуштање воде низводно од својих акумулација", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је због веома ниских температура у јануару ове године и због обезбеђења потребних количина електричне енергије, дошло до пада коте акумулације ХЕ "Јабланица".

„Међутим, ни у оваквим околностима није угрожено прописано испуштање воде, нити енормно пражњење акумулације у друге намене, осим потребе за подмирењем потреба електроенергетског система“, наводи се у саопштењу.

Истичу да кроз обезбеђење прописаног испуштања воде низводно од акумулације ХЕ Јабланица, и низводно од акумулација ХЕ Грабовица и ХЕ Салаковац, ЈП Електропривреда БиХ није узроковала еколошку катастрофу.

„Повољан хидролошки развој у последњих неколико дана резултирао је повећањем коте акумулације ХЕ Јабланица за пет метара. Даље повећање коте очекује се у наредном периоду. Сличне хидролошке прилике биле су карактеристичне и за 2012. годину. Ни у том периоду активностима ЈП Електропривреда БиХ нису биле угрожена флора и фауна Јабланичког језера, односно, рибљи фонд је у потпуности сачуван“, закључује се у саопшењу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво