Научници остварили стогодишњи сан – направили метални водоник!

Физичари са Универзитета „Харвард“ креирали су у лабораторији материјал који не само да досад никад није виђен већ уопште не постоји у природи. Метални водоник би могао представљати праву револуцију и постати највреднији материјал на планети.

Готово читав век су научници сањали о томе да најлакши од свих елемената из периодног система, водоник, претворе у метал.

У невероватном чину алхемије модерног доба, физичари са Универзитета „Харвард“ напокон су успели у тој намери – стварању сићушне количине материјала, који не само што никада није виђен већ га уопште нема у природи. Лако је могуће и да ће постати највреднији материјал на Земљи, пише часопис Сајнс.

Метални водоник би могао револуционизовати технологију какву данас познајемо, омогућавајући производњу ултрабрзих рачунара, супербрзих левитирајућих возова и изузетно ефикасних возила. Постоји могућност да ће драстично побољшати све што је везано за електричну енергију.

И на крају, тај материјал би човеку могао да омогући истраживање свемира какво је досада било немогуће.

Ипак, будућност није сигурна кад је у питању метални водоник, јер је идући корак физичара да открију је ли тај материјал стабилан на нормалним температурама и под нормалним притиском. Уколико није, биће то велико разочарање.

Процес у којем су физичари успели да добију метални водоник изгледа тако што се молекули водоника мрве под огромним притиском, између два дијаманта и на температурама далеко испод нуле, што резултира њиховим спајањем и преласком у чврсто стање.

Као што је познато, водоник је гас који прелази у течно стање на температури која је доста нижа од нуле.

Уређај у којем научници спајају молекуле водоника у метални водоник може да стане на длан, али између споменутих дијаманата, током дробљења, ствара притисак већи од оног у Земљином језгу.

„Свети грал“ физике

„Ово је 'Свети грал' у физици високог притиска. То је први примерак металног водоника на Земљи, па, кад га гледате, гледате у нешто што никад раније није постојало“, наглашава професор Ајзак Силвера са „Харварда“.

Тренутно се тај сићушни примерак метала може видети само кроз наведене дијаманте, који мрве молекуле водоника и притискају их док се не споје и на тај начин претворе у метал.

Једини примерак металног водоника стоји заробљен између дијамантне дробилице и под екстремно високим притиском, а план научника је да у наредним недељама почну пажљиво да спуштају притисак и да открију да ли теорија која каже да је метални водоник стабилан на собној температури, заправо „држи воду“.

„То значи да ће, ако уклоните притисак, он и даље остати металан, слично као што се формирају и дијаманти из графита под огромним притиском и великом топлотом, те остају у новонасталом, дијамантском стању кад се притисак и топлота смање на нормалне услове“, објашњава Силвера.

Ако се покаже да је метални водоник стабилан под атмосферским, нормалним притиском и на собној температури, свет ће добити и суперпроводник, па ће било шта у будућности повезано с електричном енергијом постати суперефикасно.

Губици у кабловима током преноса електричне енергије, који су и до 15 посто у нормалним мрежама, могли би тако постати ствар прошлости.

Што се тиче нових, револуционарних могућности у истраживању свемира, професор Силвера је објаснио да, с обзиром на то да је потребна изузетно велика енергија за стварање само једног молекула металног водоника, повратни процес, у складу с тим, ослобађа ту исту енергију назад. То значи да би метални водоник могао постати и најефикасније ракетно гориво у будућности.

Неки научници ипак сматрају да ће метални водоник бити нестабилан на својој површини, па због тога постепено пропадати. Професор Силвера им поручује: „Не желим да нагађам, желим да обавим експеримент“.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво