Вашингтон пост: Хоће ли Трамп признати Либерланд?

Оснивач Либерланда Вит Једличка нада се да ће погледи Доналда Трампа на спољну политику довести до признања његове засад непризнате државе. Неортодоксни Трампови ставови по питању међународне политике могли би, како каже Једличка, да признају Либерланд, пише „Вашингтон пост“.

Трампов долазак дефинитивно отвара нова врата, рекао је Једличка на забави коју је протрамповски лист Вашингтон егзаминер организовао у част инаугурације у петак. Он сам је с двадесетак истомишљеника присуствовао заклетви новог америчког председника.

Либерланд је подручје од седам квадратних километара на граници између Хрватске и Србије које је тзв. ничија земља, односно није утврђено којој од две земље службено припада, подсећа Вашингтон пост.

Због разлике између старих катастарских граница и данашњег тока реке Дунав, држава која прва призна власништво над територијом на којој је Једличка прогласио Либерланд, одрекла би се већег дела територије на граници. Србија и Хрватска стога тврде како њихове државне границе не укључују Либерланд, но и како ће територија припасти једној од те две државе након могуће арбитраже о граници, пише Вашингтон пост.

С друге стране, неке интерпретације међународног права могу закључити да је то подручје „ничија земља“, јер Хрватска тврди како је реч о територији Србије, док Србија тврди како то није њена територија.

Либерланд има своју заставу, устав, националну химну и мото – „живи и пусти друге да живе“.

До сада се око 100.000 људи пријавило за држављанство, међу њима и 12.000 Американаца, а амерички држављанин Томас Волс недавно је именован либерландовим министром спољних послова. Волс се у изјави за Вашингтон пост похвалио да је Трампов сусед, односно да живи одмах поред његовог имања Мар-а-Лаго у савезној држави Флориди, преноси Јутарњи лист.

Иако ниједна постојећа држава на свету није признала Либерланд, Једличка се нада како ће искористити своје везе у Трамповој администрацији како би постигао напредак у статусу Либерланда.

Иако не жели да открије ко су његове везе, Једличка каже да је реч о „пријатељима пријатеља“. Нада се како ће добити тиху подршку Трампове администрације те како би за пар година Либерланд можда могао бити и признат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара