Најскупље грађевине које је направио човек

Упркос томе што је људски утицај на животињски и биљни свет у већини случајева негативан, човек је иза себе ипак оставио бројне импресивне ствари, а међу њима су и невероватне грађевине, пише британски „Телеграф“.

Најскупље грађевине које је направио човек Најскупље грађевине које је направио човек

Међународна станица за истраживање свемира

Трошак изградње: 100 милијарди долара

Међународна станица за истраживање свемира почела је да ниче у нижој орбити Земље 1998. године, када је у свемир лансирана њена прва компонента, а током наредних година било је послато још неколико модула.

Станица је заједнички пројекат пет свемирских агенција (америчка НАСА, руски „Роскосмос, европска ЕСА, јапанска ЈАКСА и канадска ЦСА), а око Земље орбитира на висини између 330 и 435 километара, брзином око 28.000 километара на сат.

Димензије су јој 108,5 метара ширине и 72,8 метара дужине, а тежи мало испод 420 тона.

Досад је на станици радило 226 астронаута из 18 држава света (највише Американаца, чак 142), а занимљиво је да се може видети са Земље голим оком. Досад утрошена средства на станицу била би довољна да се изгради 270 „Алиjанц арена“, стадиона на којем игра ФК „Бајерн“ из Минхена.

Забавни парк "Ferrari World"

Трошак изградње: 40 милијарди долара

Невероватан забавни парк у Абу Дабију (УАЕ) грађен је између 2007. и 2015. године, има пет „возова смрти“ са „Ферари“ тематиком и још десетине других атракција.

Протеже се на подручју од 86.000 квадратних метара, који су покривени великом кровном структуром на којој се налази највећи „Фераријев“ лого на свету, димензија 65 са 48,5 метара.
Сасвим прикладно за свој назив, дичи се најбржим светским „возом смрти“ (Formula Rossa), који за пет секунди достиже брзину од 240 километара на час.

Брана Три клисуре

Трошак изградње: 37 милијарди долара (према тврдњама кинеских власти)

Брана Три клисуре изграђена је на Јангцекјангу, трећој реци по дужини на свету. Изградња је почела 1993, а у пуном погону је oд 2012. године.

Ова брана представља симбол пробуђене економске моћи Кине, а њен капацитет од 22.500 мегавата (које дају 32 турбине од 700 мв и две од 50 мв) чини је највећом електраном на свету. Просечно, годишње произведе 87 терават-часова електричне енергије, а рекорд је постављен 2014. године кад је произведено 98,8 терават-часова електричне енергије.

Због њене изградње потопљено је 13 градова, 140 градића и 1.600 села, а исељено је око 1,3 милиона људи. Такође, због промене тока воде тј. стварања огромног резервоара који покрива 1.045 километара квадратних и дизања велике количине воде на максималних 175 метара изнад нивоа мора, ова брана је, према подацима Америчке агенције за истраживање свемира, дословно успорила ротацију Земље и продужила просечни дан за 0,06 микросекунди.

Као и Итаипу, ова хидроелектрана има бројне последице по животну средину и људе, не само у њеној близни него током целог тока реке Јангцекјанг након бране.

Међународни аеродром у Хонгконгу

Трошак изградње: 20 милијарди долара

Међународни аеродром у Хонгконгу смештен је на острву Чек Лап Кок, изградња је трајала шест година, а довршен је 1998. године.

У 2015. години МЗЛ Хонгконг био је осми аеродром на свету по прометности, а кроз њега је тада прошло 68,5 милиона путника, што је 32 милиона мање у односу на најпрометнији аеродром на свету, Хартсфилд Џексон у Атланти.

Хидроелектрана Итаипу

Трошак изградње: 19,6 милијарди долара

Хидроелектрана Итаипу налази се на реци Парани, на граници између Бразила и Парагваја. Грађена је 13 година, између 1971. и 1984. године, а има инсталирану снагу од 14.000 мегавата коју даје 20 турбина снаге 700 мегавати.

Током 2008. године електрана је произвела 94,7 милијарди киловат-часова (или 94,7 терават-часова) што је било довољно да електричном енергијом читав свет снабдева два дана, а тај рекорд срушен је прошле године кад је електрана произвела 103,1 терават-час, више него њен „највећи конкурент“, хидроелектрична Брана Три клисуре у Кини.

За њену изградњу је потрошена количина бетона довољна за изградњу 210 бразилских „Маракана“ и челика довољних за 380 Ајфелових кула.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво