У Кини забрањено метео-службама да дају узбуне на загађење

Кинеске власти забраниле су локалним метеоролошким бироима да издају одвојена упозорења на загађење ваздуха, јављају данас кинески медији. Та мера званично је уведена да би се избегле контрадикторне објаве, али она изазива сумње грађана.

У Кини забрањено метео-службама да дају узбуне на загађење У Кини забрањено метео-службама да дају узбуне на загађење

Кинески градови редовно су обухваћени сивкастом маглом пуном врло ситних честица опасних по здравље. Понављање те појаве, уз утисак да се ситуација не поправља изазива бес међу бројним становницима.

Највиши ниво узбуне на загађење, црвени, проглашава се када се очекује јако загађење више од 72 часа. Када се прогласи тај ниво узбуне могу да уследе мере као што је увођење вожње аутомобила пар-непар, заустављање рада фабрика или затварање школа.

Национална метеоролошка управа наложила је јуче својим локалним службама да „одмах прекину објављивање упозорења на загађење“, показује снимак интерне одлуке објављен на кинеској друштвеној мрежи Веибо.

Мера је донета „зато што локални метеоролошки бирои и управе за заштиту околине објављују контрадикторне информације на ту тему“, рекао је заничник Националне метеоролошке управе преко интернет сајта Пејпер.

Од сада ће бити успостављен заједнички механизам да се утврди која служба ће издавати упозорења, рекао је тај званичник.

Тај проблем појавио се током таласа загађења у Пекингу око Нове године 2015. године. Две службе су објавиле различите нивое узбуне.

Ова објава је примљена са скептицизмом међу корисницима интернета који су сумњичави према званичним мерама за сузбијање загађења.

„Раније су нас варали одвојено, а од сада ће нас варати заједно“, написао је један корисник Веибоа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво