Украјина уклонила 1.320 статуа Лењина

Украјина је током прошле године уклонила 1.320 статуа Владимира Иљича Лењина и преименовала 51.500 улица у склопу настојања да се удаљи од комунистичке прошлости, саопштио је украјински Институт за националну историју.

Украјина уклонила 1.320 статуа Лењина Украјина уклонила 1.320 статуа Лењина

Руководство земље настоји да искорени совјетске и руске културне и историјске објекте.

Посматрачи кажу да има и контроверзних случајева, попут преименовања великога града Дњепропетровска у Дњепро.

Донедавно кијевска Московска авенија преименована је у Авенију Степана Бандере, националног хероја који се противио Совјетском Савезу крајем Другог светског рата, иако су га многи сматрали нацистичким колаборационистом.

Односи између Украјине и Русије спали су на најнижи ниво у последњих неколико година након што је Кијев свргнуо с власти проруског председника Виктора Јануковича током демонстрација чији је циљ био залагање за тесније везе са Западом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи