Македонски полицајац и избеглица из Ирака – љубавна прича у 2016.

Сцена која није изгледала као увод у романсу: она је била Ирачанка у маси избеглица које су покушавале да уђу у Србију, док је он био припадник строгих македонских снага безбедности које су их надзирале...

Нура Аркавази, курдска муслиманка, и православац Боби Додевски заљубили су се убрзо након што су се срели на блатњавој граници почетком марта, а четири месеца касније су се већ венчали, преноси агенција Франс прес.

Боби се присећа кишног дана када је први пут видео Нуру на ничијој земљи између две државе, док је случајно био на дужности, јер је заменио смену са колегом.

„То је била судбина", рекао је 35-годишњак новинарима АФП-а уз шољу чаја у његовом малом стану у Куманову, где сада срећно живи са својом младом супругом.

Нура је из Дијале, провинције у источном Ираку који потреса насиље. Млада Ирачанка наводи да су екстремисти Исламске државе (ИД) отели њеног оца, инжењера, и да су тражили хиљаде долара откупа за његов повратак.

Избеглица из Ирака и њен брат, сестра и родитељи су почетком 2016. године напустили свој дом и кренули на дуго путовање. Прешли су границу с Турском, затим су чамцем стигли на грчко острво Лезбос, одакле су ушли у Македонију. Главни циљ је, како наводе, била Немачка.

Нурина породица је наставила пут ка Немачкој, али је 20-годишњакиња одлучила да остане у Македонији након што ју је погодила аморова стрела.

„Имала сам једноставан сан да живим са својом породицом у Немачкој", наводи Нура и додаје да није ни замишљала какво је изненађење чека у Македонији.

После првог сусрета Нура и Боби су неколико дана проводили више времена заједно, а он је водио њу и њену мајку до локалне пијаце да купују храну и одећу. Четири месеца касније изговорили су судбоносно „да“.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. јан 2017, 16:56) - петар [нерегистровани]

неће младожења у Немачку

Неће младожења у Немачку него ће прво млада, када јој се фамилија у Немачкој снађе, да оде и посети је, онда ће се запослити као конобарица (рецимо) па се смува с газдом и - заборавиће да се врати у Куманово. И ето опет приче у новинама.

(понедељак, 02. јан 2017, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

ljubav

Kad je prava ljubav u pitanju,nije bitno ko je kakve vere!Bravo za ovo dvoje!

(понедељак, 02. јан 2017, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Ne mogu da verujem

Koliko vam je bitno da li je muslimanka ili pravoslavac.

(понедељак, 02. јан 2017, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Добро у очима

Добро у очима и души станује у свим тим јадним и очајним људима који беже од зла новокомпонованих цивилизација, која им се намећу у име "демократија" нових векова. Добро би било када би смо макар ми, појединачно, људски, умели да препознамо Божански дух у сваком од тих људских бића и помогнемо у границама својих могућности. Желим им сву срећу овог света и нека их добар дух и благост у очима никада не напусте. Не знам јесам ли православац, католик, муслиман или будиста, али знам да сам део једног планетарног створитељства, и да мој свет без своје свеукупности не може постојати. Ако је Бог, по верским и духовним опредељењима људи јединствени створилац свега, па и свих нас, и ако смо ми његово оваплоћење, хајде да то препознамо у себи и свему што нас окружује у природи и другим људима, те да макар сада, у овим тешким околностима, не убијамо Бога чији део станује у нама. Гест ово двоје Људи је, или бар хоћу да верујем, промисао и прст свестворитеља живота - Љубави. Нека им потраје и нека то буде Божанска светлост човечанству на крају тунела. Срећна Нова година

(понедељак, 02. јан 2017, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

Ljubavna prica

A da nije slucajno viza u pitanju :)?

(понедељак, 02. јан 2017, 11:19) - Mica [нерегистровани]

Muslimanka?

Ne verujem jer Kurdi ne idu u dzamiju, jer je i nemaju.Samo ne jedu svinjsko i zecije meso.
Inace se ne motaju vec nermalno se nose kao i sve druge zene.Bio sam na njihovoj svadbi gde je bilo oko hiljadu gostiju i video sam da igraju i kolo sve izmesano.Njihove se zene rukuju kao i nase i razgovaraju sa muskarcima i kada nisu u drustvu njihovi muzevi.

(понедељак, 02. јан 2017, 09:06) - anonymous [нерегистровани]

kurdkinja

U tekstu pise "kurdkinja muslimanka" . ja koliko znam da kurda pravoslavaca ima nekoliko desetina % i ne mora znaciti da je ova cura muslimanka a i nema maramu na glavi.

(понедељак, 02. јан 2017, 08:36) - anonymous Lala [нерегистровани]

Kako izgleda ,

"Treći put bog pomaže " ?

(понедељак, 02. јан 2017, 07:54) - anonymous [нерегистровани]

Vencanje da

Ali ne u crkvi?

(понедељак, 02. јан 2017, 05:52) - alex [нерегистровани]

pandur

iskusni, posle par brakova nije gubio vreme. Jadna cura !