Македонски полицајац и избеглица из Ирака – љубавна прича у 2016.

Сцена која није изгледала као увод у романсу: она је била Ирачанка у маси избеглица које су покушавале да уђу у Србију, док је он био припадник строгих македонских снага безбедности које су их надзирале...

Нура Аркавази, курдска муслиманка, и православац Боби Додевски заљубили су се убрзо након што су се срели на блатњавој граници почетком марта, а четири месеца касније су се већ венчали, преноси агенција Франс прес.

Боби се присећа кишног дана када је први пут видео Нуру на ничијој земљи између две државе, док је случајно био на дужности, јер је заменио смену са колегом.

„То је била судбина", рекао је 35-годишњак новинарима АФП-а уз шољу чаја у његовом малом стану у Куманову, где сада срећно живи са својом младом супругом.

Нура је из Дијале, провинције у источном Ираку који потреса насиље. Млада Ирачанка наводи да су екстремисти Исламске државе (ИД) отели њеног оца, инжењера, и да су тражили хиљаде долара откупа за његов повратак.

Избеглица из Ирака и њен брат, сестра и родитељи су почетком 2016. године напустили свој дом и кренули на дуго путовање. Прешли су границу с Турском, затим су чамцем стигли на грчко острво Лезбос, одакле су ушли у Македонију. Главни циљ је, како наводе, била Немачка.

Нурина породица је наставила пут ка Немачкој, али је 20-годишњакиња одлучила да остане у Македонији након што ју је погодила аморова стрела.

„Имала сам једноставан сан да живим са својом породицом у Немачкој", наводи Нура и додаје да није ни замишљала какво је изненађење чека у Македонији.

После првог сусрета Нура и Боби су неколико дана проводили више времена заједно, а он је водио њу и њену мајку до локалне пијаце да купују храну и одећу. Четири месеца касније изговорили су судбоносно „да“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво