Када су мамути газили Мораву

Завичајни музеј у Јагодини чува делове скелета мамута нађених у Великој Морави, за које археолози тврде да су стари око 20.000 година и да припадају рунастом мамуту.

Када су мамути газили Мораву Када су мамути газили Мораву

Реч је о 32 кости које су случајно пронашли радници, док су вадили шљунак из Велике Мораве, на дубини од око 20 метара. Захваљујући члановима Друштва пријатеља археологије Шумадије и Поморавља Зорану Милошевићу из Параћина и Светозару Миљковићу из Ћуприје, доспели су у Завичајни музеј.

„Делови скелета са лобањом су прилично добро очувани“, рекли су Танјугу кустоси музеја, а досадашња истраживања, како кажу, упућују на то да је у питању мамут примигенијус.

У околини Јагодине су на неколико места пронађени исти скелети, подсећају у овој установи.

Делови скелата рунастог мамута пронађени су у Великој Морави пре 12 година, али се место где су нађени и даље чува у тајности, „због 'дивљих' археолога, који овакве, и скелете других праисторијских животиња продају на тржишту Европе за велике суме“, тврде археолози.

Завичајни музеј у Јагодини је основан 1954. године и убраја се у најзначајније институције културе у Србији. Има 50 збирки са више од 50.000 јединица обрађене грађе. Археолошко одељење музеја има пет збирки са 7.000 предмета грађе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво