„Шарли ебдо“ објавио карикатуру руског авиона, Москва реагује

Француски сатирични часопис „Шарли ебдо“ објавио је, у свом најновијем броју, карикатуре на којима је приказана несрећа авиона руског Министарства одбране. Авион се пре четири дана срушио у Црно море, при чему су погинуле 92 особе. Москва бурно реаговала на карикатуре.

На једном цртежу је приказан пад авиона, у којем вођа оркестра изводи тон „а“, уз натпис „Репертоар хорова Црвене армије се проширује“.

Комесар за људска права, демократију и владавину права при Министарству спољних послова Русије Константин Долгов изјавио је у среду да је тај француски магазин изгубио људско достојанство објавивши карикатуру несреће руског авиона, пренео је Тас.

„Објављивањем карикатура трагедије авиона Ту-154, запослени у Шарли ебдоу су у потпуности себе избацили из редова не само новинара већ и свих цивилизованих људи“, написао је Долгов на Фејсбуку.

Портпарол Министарства одбране Игор Конашенков је истакао да је „понижавајуће за нормалну особу“ да придаје томe важност.

„Ако је таква да кажем 'умешност' прави одраз 'западних вредности', онда су они који то подржавају осуђени на неуспех, или бар самоћу у будућности“, оценио је Конашенков, пренео је Тас.

Конашенков је навео да „није изненађујуће што су се неки од наших сународника утишали иако су недавно позирали правећи селфије са мајцама 'Je suis Charlie'“. 

Француско Министарство спољних послова саопштило је да руководство Француске нема никакве везе с радом овог магазина и да су запослени у редакцији тог недељника слободни да изразе своје ставове.

Руска агенција наводи да је Шарли ебдо у свом последњем овогодишњем издању, које се нашло на киосцима у среду, објавио и каракатуре недавног убиства руског амбасадора Андреја Карлова у Турској.

Контроверзне карикатуре у вези са Русијом и раније објављиване

Ово није први пут да исти француски часопис објављује контроверзне карикатуре повезане с Русијом – у новембру 2015. објавио је цртеже на тему несреће руског авиона Когалимавиа А-321 у Египту. У тој несрећи је погинуло 224 људи, што је и тада изазвало оштре критике Русије, подсећа Тас.

Такође, у октобру 2016, Шарли ебдо је објавио карикатуре отварања руског православног културног центра у Паризу, додаје руска агенција.

Шарли ебдо, који је између осталог објављивао и карикатуре пророка Мухамеда, постао је познат широм света након што је 7. јануара 2015. године на редакцију тог листа у Паризу изведен џихадистички напад, у којем је убијено 12 особа.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара