„Дојче веле“ у Приштини: Ако треба, и Трампу дижемо споменик!

Репортерка „Дојче велеа“ посетила је Приштину и ослушнула мишљења о новом председнику САД, земље за коју наводи да нигде на свету није тако омиљена као на Косову. Како наводи, грађани нису сигурни какав ће бити однос велесиле према њима када у Белу кућу уђе Доналд Трамп, иако не искључују могућност да и њему подигну споменик, као што су то урадили Билу Клинтону.

"Тhank you USA" („Хвала ти, САД“), запева у поп-фолк ритму косовски певач Арменд Мифтари.

Сједињење Америчке Државе су му у песми и најбољи пријатељ и легенда и миротворац. Дојче веле (ДВ) наводи да речи те песме нимало не претерују када је реч о односу косовских Албанаца према Сједињеним Државама.

Наводи се да је шетња центром Приштине попут шетње кроз изложбу захвалности Вашингтону због подршке косовској независности. Златна кичаста статуа Била Клинтона, његов булевар који се укршта са булеваром његовог великог политичког ривала Џорџа Буша.

„Клинтон нам је помогао да будемо слободни када је био рат. Споменик је најмање што можемо да урадимо, није баш да имамо других начина да се захвалимо. Тако су направили статуту, ставили његову фотографију горе и славе 4. јул“, каже уз смех једна девојка на улици за ДВ чија репортерка додаје да се Дан независности, национални празник САД, заиста обележава и на Косову.

Наводи се да су сада на Косову забринути да би изабрани председник Доналд Трамп могао да буде хладнији према Приштини. Не само да се за Трампа говори да ће бити наклоњен Путину и Русији – традиционалном српском савезнику – већ је и неколико пута доводио у питање постојање НАТО.

„У сваком истраживању јавног мњења о поверењу у институције, НАТО је међу Косоварима при врху. То није само перцепција, НАТО је заиста гарантовао нашу безбедност током 15 година“, каже Агрон Деми, политички аналитичар приштинског института ГАП.

Он тврди да „многи људи“, укључујући њега, „сматрају да ће бити теже током Трамповог мандата“.

„Један од разлога је што су америчке демократе генерално пружале више подршке Косову. Независност је признало тек 113 држава, а потребно је много више како бисмо постали чланица Уједињених нација. Много смо се ослањали на лобирање САД како би што више земаља признало независност. Плашимо се да са новим државним секретаром ту подршку више нећемо имати“, рекао је Деми за ДВ.

Репортерка немачког међународног радија на улици у Приштини, само неколико метара од споменика Билу Клинтону, наилази на бутик женске одеће који носи име његове супруге, поражене председничке кандидаткиње Хилари Клинтон.

„Име бутика је била идеја нашег оца. Ја такође ценим идеје Хилари Клинтон и поносна сам на ово име“, каже власница Елда Морина.

ДВ наводи да је у понуди баш оно што Клинтонова обично одева – практичне и елегантне панталоне и струкирани жакети. Клинтонова је посетила бутик 2010. као државна секретарка.

Елда Морина на зиду чува фотографију са њом. Веома је разочарана што је Клинтонова изгубила изборе. „Она је јака жена са великим визијама. Феминисткиња је, веома нам помаже. Мислим да женама треба подршка више него икад“, сматра Елда.

ДВ даље наилази на браћу Краснићи, Куштрима (30) и Фитима (26), за које наводи да су као програмери интересантни за ову причу јер су пре избора у САД покренули сајт „Косово ако победи Трамп“ којим позивају разочаране Американце да се доселе на Косово.

„Био сам опседнут америчким изборима па сам видео да људи на друштвеним мрежама користећи реч Трамп промовишу свашта, рецимо таблете или друге ствари. Па сам помислио – зашто да то не искористимо и промовишемо своју земљу? Многи су говорили да ће се, ако победи Трамп, одселити у Канаду. Зашто да не дођу код нас? То је била идеја сајта“, прича Фитим за ДВ.

Наводи се да су тако браћа Краснићи понудила основне информације о обичајима, валути, културне програме и практичне савете за потенцијалне дошљаке.

„Желимо да људи упознају земљу у којој живимо. Није најбоља на свету, али је вреди посетити“, каже старији брат Куштрим.

Наводи се да они нису нимало забринути што је Трамп добио изборе. Хтели би, кажу, да нови председник САД такође посети Косово.

„Ако нам буде савезник, сигурно ћемо и њему подићи споменик јер желимо да имамо трајно партнерство са Америком. Зашто да не направимо статуу Трампу?“, пита Фитим, и осмехује се, одушевљен својом идејом, преноси ДВ.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво