Председник Румуније: Гласајте и ако вас сви кандидати нервирају

Председник Румуније Клаус Јоханис се уочи парламентарних избора, који се одржавају у недељу, данас пожалио на апстиненте од гласања, који чине 60 одсто бирачког тела, и позвао их да „не дозволе другима да одлучују“ уместо њих.

Јоханис је после свечаног обележавања 25. годишњице првог постсоцијалистичког устава узвикнуо: „Ако подржавате неку странку, гласајте! Ако вас сви политичари нервирају, ипак гласајте!“.

„Идите да гласате, не дозволите да други одлучују уместо вас. То право је тешко стечено у децембру 1989. године, током крвавог устанка против диктатора Николаjеа Чаушескуа“, додао је Јоханис.

Збрисане с власти крајем 2015. и оптужене за корупцију после фаталног пожара у једном ноћном клубу у Букурешту, социјалдемократе (ПСД) су фаворит за победу у недељу на парламентарним избома, са 40 одсто бирачке подршке, по анкетама.

Следе их две формације десног центра – Национално-либерална странка (ПНЛ), из које је шеф државе, и Савез за спас Румуније (УСР), обе са укупно 35 до 40 одсто гласова. Уз замор бирача и дискредитовану политичку класу, одзив гласача може бити свега 40 одсто, колико је било и на претходним изборима.

Док ПСД има стабилно и верно бирачко тело, аналитичари сматрају да би веће учешће гласача донело корист за странке десног центра, чији су гласачи мање дисциплиновани. Добра мобилизација би такође омогућила да две или три мале групације пређу праг од пет одсто за улазак у парламент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво