Жирафама прети изумирање

У протеклих 30 година је забележен драматичан пад популације жирафа, највиших животиња на свету, па је тај проблем класификован као њихово изумирање.

Жирафама прети изумирање Жирафама прети изумирање

Са скоро 155.000 јединки 1985. године, број жирафа је 2015. године пао на 97.000, показују подаци Међународне уније за oчување природе (IUCN).

Претпоставља се да су разлози губитак станишта, криволов и грађански немири у многим деловима Африке. С друге стране је забележен и одређени раст, углавном у јужним деловима континента.

IUCN до сада није претерано водио рачуна о статусу жирафа. Међутим, према последњим подацима, те животиње налазе се на црвеној листи угрожених врста, а њихова популација је смањена за више од 30 одсто.

Доктор Џулијан Фенеси, специјалиста за популацију жирафа који председава Унији, сматра да животиње доживљавају „тихо изумирање“.

„Ако идете на сафари, жирафе су свуда око вас. Иако је у протеклом периоду владала велика забринутост због слонова и носорога, број жирафа је сада у паду“, рекао је др Фенеси за Би-Би-Си.

Брзи раст људске популације је условио ширење пољопривреде, због чега су се њихова станишта смањила и изделила, у многим деловима Африке. Али, грађански немири у деловима континента су такође узели свој данак.

„У ратом разореним областима, у северној Кенији, Сомалији и Етиопији у пограничном подручју с Јужним Суданом, жирафе су у суштини ратна сточна храна“, додаје др Фенеси.

На поменутој црвеној листи се налази и велики број птичијих врста. Тако је афричком сивом папагају статус промењен из „рањиве“ у „угрожену“ врсту, што значи да се та птица, популарна као кућни љубимац због могућности опонашања људског гласа, налази међу врстама с врло високим ризиком од истребљења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво