Ирачанка се храбро бициклом провезла кроз центар Багдада

Једна Ирачанка се данас на бициклу провезла центром Багдада, у пратњи неколико десетина младих, како би промовисала права жена у тој конзервативној муслиманској земљи.

„Доста је страха. Жене би требало да саме вреднују и користе своја права, јер и ми смо део друштва“, рекла је за агенцију Франс прес 25-годишња Марина Џабер.

Женама у Ираку формално није забрањено да возе бицикл, али се то ретко може видети, јер се слабо толерише у друштву.

Фотографије на којима Марина Џабер откривене и пуштене косе вози бицикл улицама Багдада, изазвале су сензацију на друштвеним мрежама, а њен налог на Инстаграму прати више од 29.000 људи.

На једној од фотографија, Марина на бициклу пролази поред старијег суграђанина који је гледа шокирано и видно непријатељски.

Њеним примером су пошле многе младе жене у Багдаду, међу којима и 25-годишња Мина, која јој се придружила током данашње вожње у нади да ће, како је рекла, допринети промени друштвене свести.

„Када сам била мала, имала сам бицикл и возила сам га по цео дан, али, када сам напунила 10 година, породица је то почела да ми забрањује. Нисам разумела зашто, а касније сам схватила да је зато што сам девојчица“, навела је.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи