Засавица - кобасице, чварци, кулен и ракија са тартуфима

Осим очуване природе, разнолике флоре и фауне, прерађевина од меса мангулица, јединствених и скупоцених производа од магарећег млека, у резервату природе Засавица направили су још један нови, луксузни производ - ракију са црним тартуфима.

Од раног јутра у Засавици миришу кобасице, чварци, кулен. Гужва. Слави се дан мангулице, чувене сремске расе свиња.

„Продаје се све, највише сланина и чварци, општа је потражња са чварцима. Морали смо да ограничимо на пола килограма да би добили сви, а иначе уз све ово, пре него узмете сланину, кобасицу или кулен, добро је попити и једну ракију“, каже Слађан Папић из Специјалног резервата природе Засавица.

А од данас, осим шљивовице, гости Засавице могу да пробају и посебну ракију - са црним тартуфима. На ту идеју дошли су пре неколико недеља када се та скупоцена гљива придружила листи од 180 печурака које расту у резервату.

„Око пет врста је забележено, јер морамо знати да је бели тартуф једна врста, а црних има неколико врста. И углавном су налажени у деловима где има врба и топола“, каже истраживач Михајло Станковић, стручни сарадник Засавице.

„Пронашли смо око килограм и белих и црних тартуфа. У резервату нећемо експлоатисати тартуфе у великим количинама, нити ћемо се тиме бавити, они су ипак на посебној листи и наш циљ је да они буду ту и да ми будемо познати по томе, а ми ћемо повремено узети неку количину. Желимо да наши гости пробају то овде у резервату јер овде имамо и другу специфичну храну“, каже Слободан Симић, управник Резервата природе Засавица.

Тартуфи се, у малим количинама, користе као зачин и додатак храни. Прича се и да благотворно делују на срце, плућа и јетру.

Килограм црних тартуфа на тржишту вреди око 400 евра. Литар ракије, у коју се ставља свега 10 до 15 грама ове гљиве, кошта око 4.000 динара.

За сада се ова ракија продаје само у ресторану, а границе резервата могла би да пређе већ наредне године и придружи се познатом сиру од магарећег млека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво