Фотографија из Србије најлепша на свету!

Дело Чедомира Жарковића које приказује бигрене каде Стопића пећине проглашено је најлепшом светском слободном фотографијом заштићеног природног добра за 2016. годину на међународном фото-конкурсу „Викимедије“ „Вики воли Земљу“. Србија је заузела и 15. место, са фотографијом кањона Раче Владимира Мијаиловића.

Девет чланова интернационалног жирија бирало је најлепше од 270 фотографија које су победиле у 26 земаља и УНЕСКО-вом пројекту UNESCO Biosphere reserves.

У јакој конкуренцији, фотографија Чедомира Жарковића изабрана је за најлепши приказ заштићеног природног добра са објашњењем да, поред атрактивности и динамичности, има изузетну енциклопедијску вредност.

Победник ће бити награђен путем у Монтреал, на Викимедијину највећу конференцију Викиманија (Wikimania), која ће бити одржана од 9. до 13. августа 2017. године.

Осим првог места, фотографија која је победила на такмичењу у Србији – Кањон Раче аутора Владимира Мијаиловића – освојила је 15. место на листи најлепших светских фотографија под слободном лиценцом.

Победник светског такмичења Чедомир Жарковић, из Београда, каже да је веома изненађен што је баш његова фотографија изабрана за најлепшу на свету и што тиме представља своју земљу и њене скривене лепоте.

„На конкурсу у Србији ова фотографија је добила похвалу, али нисам очекивао да ће на светском нивоу ући у ужи избор, а посебно да ће избити на прво место. С обзиром на то да се фотографијом бавим из хобија и да је ово први фото-конкурс на који сам се пријавио, ово је велики успех и велика награда за мене. Захваљујем се Задужбини Викимедија и жирију који је одабрао фотографије“, рекао је Жарковић.

Председник Викимедије Србије Филип Маљковић веома је задовољан због победе, посебно због оцене жирија о енциклопедијској вредности фотографије.

„Након три године реализације овог фото-конкурса у Србији и скоро 4.000 слободних фотографија које смо прикупили, ову победу сматрамо признањем за активности сакупљања слободног садржаја за највећу светску енциклопедију. Ово је врло леп поклон за 11. рођендан Викимедије Србије који управо обележавамо. Занимљиво је да смо за рекламу, која се емитовала на РТВ Војводина пре и током такмичења у Србији, изабрали слоган 'Прикажимо свету најлепшу Србију'. Испоставило се да смо били потпуно у праву“, додаје Маљковић.

Свечано уручење плакете победнику и прослава ове победе биће одржана у среду, 30. новембра у просторијама Туристичке организације Србије (Чика Љубина 8) од 18 сати. 

Два освојена места на светском такмичењу поздравиће представници Викимедије Србије, Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 27. нов 2016, 02:07) - Mira i drustvo [нерегистровани]

Fantasticna slika

Kako Vas nije sramota,
da se ovome smejete?

Sa postovanjem,
Mira i drustvo

(субота, 26. нов 2016, 19:26) - Nikola [нерегистровани]

Bezobraznik

Treba da te bude sramota zbog ovakvog ciničnog komentara.

(субота, 26. нов 2016, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Prelepo srpsko Pamukale

S tim što je ovde taloženje kalcijum karbonata mnogo sporije zbog specifičnih uslova hladne pećine tako da je proces koji je ovo proizveo mnogo duži nego u Hijerapolisu. Pokažimo svima, ali čuvajmo ovo blago.

(субота, 26. нов 2016, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Jako lepo

Svaka mu cast.
Jako lepe slike i jako lepe prirodne lepote.

(субота, 26. нов 2016, 18:25) - Miloš [нерегистровани]

Bravo

Bravo za fotku, bravo za našu lepu zemlju.

(субота, 26. нов 2016, 18:14) - Burim [нерегистровани]

Slikaaaa

Najlepsa na svetu Hahahahahahahah novi vic za 2017

(субота, 26. нов 2016, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Искрене честитке.

Фотографије су заиста изванредне...немам речи...

(субота, 26. нов 2016, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Ovako sporadicno se cuje za neke ljude koji prave cuda u svojim profesijama! Ne mogu ljudi da stignu u medije od politicara i raznih, kako bi Andric rekao... Jos jednom svaka cast.

(субота, 26. нов 2016, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

Cestitamo,

prelepo, prelepo. Divota iz Srbije.

(субота, 26. нов 2016, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Pohvala

Bravo! Baš sam uživala čitajući ovu vest i gledajući fotografije. Redakcija bi mogla da objavi još po neku fotografiju sa ovog zanimljivog konkuras.