„Постистина“, реч године по Оксфордском речнику

Лингвисти који састављају британски Оксфордски речник изабрали су реч године и то је "post-truth" (постистина).

Та реч одражава стање у којем су чињенице мање важне од емоција, као што је сада, после одлуке Велике Британије о изласку из Европске уније (ЕУ) и после победе републиканца Доналда Трампа на председничким изборима у САД, коју многи нису очекивали.

„'Постистина' се користи као придев (постистински), и односи се на околности у којима објективне чињенице имају мањи утицај на обликовање јавног мњења него емоције и реакције у друштву, или лични и појединачни ставови“, наводи се у образложењу.

Да би речи биле унете у Оксфордски речник, морају да се користе најмање 10 година у медијима или у књижевности, а у случају термина „постистина“ додатни критеријум је било „јачање друштвених мрежа као извора информација и све веће неповерење према чињеницама које износи естаблишмент“, саопштила је редакција.

„Реч 'постистина' је 2016. године постала „главна реч у политичким коментарима и коршћена је 2.000 одсто више него претходних година, у контексту Брегзита и Трампове победе“, навели су лингвисти.

По Оксфордском речнику, термин „постистина“ је први употребио покојни српскоамерички драмски писац, сценариста и романсијер, добитник Оскара Стив Тешић (1942–1996).

У чланку у часопису Нејшн о америчком скандалу Иран Контра и о рату у Персијском заливу, Тешић је написао: „Ми, као слободни људи, слободно смо одлучили да хоћемо да живимо у некаквом постистинском свету.“

Има доказа да је тај израз коришћен и раније, пре Тешићевог чланка, указује Оксфордски речник, „али је тада значење изгледа било јасно: 'пошто се истина сазнала', а не какво је сада: да је истина сама по себи постала неважна“.

Оксфордски речник додаје да је новије, шире значење префикса „постистина“, то што он „не само да се једноставно односи на неко време после неке ситуације или догађаја – као у сложеници 'post-war' (послератни), већ у термину 'постистински' добија значење 'припадања времену у којем је неки концепт постао неважан'“.

Та нијанса потиче из друге половине 20. века, из сложеница као што су „постнационални“ (post-national, 1945) и „пострасни“ (post-racial, 1971), навео је Оксфордски речник.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара