WWF: До 2020. нестаће две трећине живог света на Земљи?

Најновија истраживања показују да постоји опасност да се бројност животињског и биљног света до 2020. године смањи за две трећине, наводи се у „Извештају о живој планети 2016“ Светске фондације за природу.

Бројност различитих биљних и животињских врста би до краја ове деценије могла да се смањи за читавих 67 одсто у односу на њихову бројност од пре пола века, истиче се у данас објављеном Извештају о живој планети 2016 Светске фондације за природу (World Wildlife Fund - WWF).

Смањење бројности врста је првенствено последица људских активности на Земљи. WWF позива на неопходне промене глобалних система за производњу хране и енергије у сврху опстанка врста и екосистема широм света.

Према извештају, популације риба, птица, сисара, водоземаца и гмизаваца мање су за 58 одсто у односу на 1970. годину. Овакав глобални тренд сугерише да деградирамо природне екосистеме на нивоу који до сада није забележен у људској историји.

Марко Ламбертини, генерални директор Фондације, каже да током наших живота дивље врсте нестају до сада невиђеном брзином.

„Није реч само о дивним врстама које сви волимо. Биолошка разноврсност је темељ здравих шума, река и океана. Нестану ли врсте, екосистеми неће моћи да нам обезбеде чисту воду, ваздух, храну и климатске услове које нам сада пружају. Имамо све могућности да решимо то питање и морамо почети одмах да га решавамо ако желимо да сачувамо планету ради нашег личног опстанка и бољитка“, наводи Ламбертини.

Тренутно, пољопривредне површине заузимају око трећине укупне површине Земље и њихово наводњавање чини скоро 70 одсто потрошње воде.

У Извештају о живој планети предлажу се и решења за промену начина на који производимо и конзумирамо храну како бисмо осигурали да се цео свет храни на одржив начин. Извештај је усмерен и на темељне промене глобалних енергетских и финансијских система које су неопходне како би се испуниле потребе у погледу одрживости будућих генерација.

„Подаци о непрекидном нестајању биљних и животињских врста и нарушавању екосистема, посебно слатководних, алармантно упозоравају да се мора смањити опадање стопе биолошке разноврсности на којој почива живот на Земљи. Људи су део богатства природе и једини имају моћ да је заштите или уништите. Ми, људи, немамо избора хоћемо ли или нећемо заштитити природу, морамо то учинити, наше здравље и наши животи зависе од ње“, рекла је Душка Димовић директорка WWF програма у Србији.

Извештај WWF-а показује да морамо размислити о начину на који производимо, конзумирамо, меримо успех и ценимо животну средину.

Како бисмо очували животну средину уз привредни и друштвени развој потребна је хитна промена система коју ће спровести појединци, приватни сектор и владе, ради преласка са краткорочног и неперспективног на визионарски приступ којим се поштују будуће генерације.

Извештај о живој планети, који WWF припрема сваке две године, је свеобухватна студија о стању светске биолошке разноврсности и здрављу планете.

Дајући преглед стања о здрављу наше планете и утицају људских активности на планету, те нудећи могућа решења, намена извештаја је такође и да пружи подршку владама, заједницама, предузећима, компанијама и организацијама за доношење одлука о коришћењу и заштити ресурса планете.

Извештај о живој планети 2016: Ризик и отпорност у новом добу једанаесто је издање WWF-ове водеће публикације коју Светска организација за заштиту природе објављује сваке две године. У оквиру извештаја од 1970. до 2012. праћено је више од 14.000 популација кичмењака више од 3.700 врста.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво