„Мали принц“, књига преведена на 250 језика и дијалеката!

На 61. Београдском сајму књига данас је организовано предавање поводом 70 година од превођења култне књиге „Мали Принц“ Антоана де Сент Егзиперија на српски језик. Посетиоци су могли да чују неке необичне податке о једној од најпознатијих дечјих књига, којом су и данас очарани и одрасли.

„'Мали принц' је преведен на више од 250 језика и дијалеката и продат у више од 140 милиона примерака, и то је једна од најпродаванијих књига на свету“, рекла је књижевница Гордана Малетић, али је додала да, без обзира на планетарни успех који је постигла у свету, њен пут ка срцима читалаца није био нимало лак.

Она је подсетила да је Егзипери рукопис без успеха нудио бројним издавачима, не само у Француској већ и у другим земљама Европе.

Онда је једног дана стигао до Америке, до Њујорка, где је „Малог принца“ објавила издавачка кућа „Рејнал и Хичкок“ коју је касније купила кућа у којој је директор био и један Јовановић, пореклом Србин – „Харкорт, Брејс и Јовановић“ (Hаrcourt, Brace & Jovanovic).

Малетићева је истакла да је то књига о доброти, љубави и одговорности, која је постала узор за размишљање и писање књига за децу, то је књига која је у целом свету ушла у лектиру, а „Мали Принц“ је постао велики узор и један од најсветлијих ликова у светској књижевности за децу.

На предавању у сали „Јанко Веселиновић“, која носи име по писцу најчитаније књиге на српском језику „Хајдук Станко“, ученицима Основне школе „Владан Аксентијевић“ о значају „Малог Принца“ говорио је и дечји писац Дејан Алексић, добитних бројних награда – од Невена, Доситејевог пера, награде за најбољу књигу Београдског сајма, и регионалне награде Мали Принц.

Он је навео да му је управо та књига била узор у писању, јер је желео да код читалаца остави исти утисак зачуђујуће доброг дела као што је „Мали Принц“.

„Дечје књиге имају неколико задатака – да подуче децу, да буду забавне и духовите – а све је то 'Мали Принц'“, рекао је Алексић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи