Концентрација угљен-диоксида пробила критичну границу

Први пут после пет милиона година концентрација угљен-диоксида је прешла границу од 400 честица по милиону (ppm), а завршетак текуће године ће човечанство највероватније дочекати са рекордном количином тог гаса.

Упркос томе што се људска емисија угљен-диоксида није мењала између 2014. и 2015. године, снажни Ел Нињо је узроковао велики скок концентрације тог гаса у атмосфери.

Најзначајнији разлог томе су услови у тропским регионима до којих је довео тај глобални временски феномен, јер су биљке биле мање способне да апсорбују угљен-диоксид.

Осим тога, природна емисија угљен-диоксида је била већа због учесталијих пожара.

У годишњем издању Greenhouse Gas Bulletin, Светска метеоролошка организација је саопштила да су новонастали услови помогли у подизању нивоа угљен-диоксида у атмосфери изнад просека за последњих десет година.

У мерној станици на вулкану Мауна Лоа на Хавајима, ниво угљен-диоксида је први пут од када се мери прешао границу од 400 честица по милиону, што значи да на сваких милион молекула у атмосфери постоји 400 молекула угљен-диоксида.

Стручњаци упозоравају да је последњи пут када је ниво угљен-диоксида био толико висок било пре три до пет милиона година. Пре 19. века, угљен-диоксида је било око 280 честица по милиону.

Оно што је посебно забрињавајуће јесте то што раст не бележи само ниво угљен-диоксида већ и других гасова са ефектом „зелене баште“. Тако метана данас има два и по пута више него пре почетка индустријске ере, док азотсубоксида има 1,2 пута више.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи