У 113. години преминула најстарија Београђанка

Најстарија Београђанка, Јелисавета Вељковић, преминула је у 113. години у свом дому на Сењаку.

Јелисавета Вељковић рођена је 18. јула 1904. године у Равној Гори (Горски Котар), у Хрватској.

На свет је дошла као друго од седморо деце у италијанско-аустријској породици под именом Виценција Куфнер. Удајом за Београђанина Станислава Вељковића, декоратера Народног позоришта, Виценција је прихватила православље и добила ново име, Јелисавета.

Баба-Ценка, како су је звали, за собом је оставила седморо деце, десеторо унучади, 13 праунучади и једну чукун-унуку. Имала је укупно дванаесторо деце.

У Београд се доселила после формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и у њему живела све до смрти.

Како наводе чланови њене породице, први велики догађај који је Јелисавета запамтила у новом граду било је венчање краља Александра Карађорђевића 1922. године.

Сећала се и атмосфере у родитељском дому када је Аустроугарска 1908. године анектирала Босну, добро је упамтила избијање Првог светског рата и атентата Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Фердинанда.

Била је савременик многих догађаја – Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, Обзнане, Резолуције Информбироа, Тршћанске кризе... до НАТО бомбардовања 1999.

„У Београд сам дошла са 16 година трбухом за крухом. Био је то леп и велики град, али сасвим другачији од садашњег модерног Београда. Овде сам упознала мужа Станислава Вељковића. Са њим сам изродила 12 деце и заувек остала у њему“, говорила је Јелисавета о свом доласку у престоницу нове државе.

У позним годинама многи су од баба-Ценке тражили рецепт за дуг и срећан живот.

„Нема рецепта за дуг живот. У свом животу сам само једном била болесна. У породици сам имала више стогодишњака. Када сам уз Божију помоћ као млада прегурала опаку болест, деца су ми била највећа радост и потпора у животу. Са мужем Станком, старим Београђанином, живели смо скромно и лепо. Деца су увек морала да имају пет оброка дневно, а мени и мужу шта је остајало“, говорила је баба-Ценка.

Она је преминула у свом дому пре два дана, а биће сахрањена данас у 14.30 на београдском Новом гробљу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво