У 113. години преминула најстарија Београђанка

Најстарија Београђанка, Јелисавета Вељковић, преминула је у 113. години у свом дому на Сењаку.

Јелисавета Вељковић рођена је 18. јула 1904. године у Равној Гори (Горски Котар), у Хрватској.

На свет је дошла као друго од седморо деце у италијанско-аустријској породици под именом Виценција Куфнер. Удајом за Београђанина Станислава Вељковића, декоратера Народног позоришта, Виценција је прихватила православље и добила ново име, Јелисавета.

Баба-Ценка, како су је звали, за собом је оставила седморо деце, десеторо унучади, 13 праунучади и једну чукун-унуку. Имала је укупно дванаесторо деце.

У Београд се доселила после формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и у њему живела све до смрти.

Како наводе чланови њене породице, први велики догађај који је Јелисавета запамтила у новом граду било је венчање краља Александра Карађорђевића 1922. године.

Сећала се и атмосфере у родитељском дому када је Аустроугарска 1908. године анектирала Босну, добро је упамтила избијање Првог светског рата и атентата Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Фердинанда.

Била је савременик многих догађаја – Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, Обзнане, Резолуције Информбироа, Тршћанске кризе... до НАТО бомбардовања 1999.

„У Београд сам дошла са 16 година трбухом за крухом. Био је то леп и велики град, али сасвим другачији од садашњег модерног Београда. Овде сам упознала мужа Станислава Вељковића. Са њим сам изродила 12 деце и заувек остала у њему“, говорила је Јелисавета о свом доласку у престоницу нове државе.

У позним годинама многи су од баба-Ценке тражили рецепт за дуг и срећан живот.

„Нема рецепта за дуг живот. У свом животу сам само једном била болесна. У породици сам имала више стогодишњака. Када сам уз Божију помоћ као млада прегурала опаку болест, деца су ми била највећа радост и потпора у животу. Са мужем Станком, старим Београђанином, живели смо скромно и лепо. Деца су увек морала да имају пет оброка дневно, а мени и мужу шта је остајало“, говорила је баба-Ценка.

Она је преминула у свом дому пре два дана, а биће сахрањена данас у 14.30 на београдском Новом гробљу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 22. окт 2016, 18:24) - Sloba Simić [нерегистровани]

O čemu ti to?

O čemu Ti pričaš?Kakav poraz u drugom svetskom ratu?

(субота, 22. окт 2016, 14:16) - pereee [нерегистровани]

strasno,

Ta je bas pozivela u vreme sve nase nesrece.
Porazi u prvom, drugom svetskom i zavrsnicu devedesetih.
Laka joj crna zemlja!