Стапарски ћилим постао дипломатски поклон

Стапарски ћилим, чувена традиционална рукотворина из западне Бачке, постао је неизоставни део протокола републичке и покрајинске владе и Народне скупштине као дипломатски поклон, саопштено је из Наледа.

Како је наведено, та рукотворина је добила заслужено место на листи нематеријалног културног наслеђа Србије и за само две године је ревитализована израда стапарског ћилима, успешном сарадњом градова Сомбор и Пирот и уз подршку националног струковног удружења „Етно мрежа“ и амбасаде Аустралије.

То достигнуће стапарског ћилима је промовисано у оквиру друге ткачке колоније у Стапару, коју су обишли амбасадорка Аустралије Џулија Фини, амбасадори Швајцарске и Холандије, Филип Ге и Хенк ван ден Дол, и супруга амбасадора САД Невенка Фурјан-Скот.

Амбасадори и други бројни гости колоније обишли су фијакерима Стапаре, посетили цркву Успења пресвете Богородице, вилу Штрбац у Бачком Моноштору, ткачницу дамаста „Новитет“ у Бездану, резерват природе Горње Подунавље, центар за репродукцију европског јелена и еко учионицу „Карапанџа“. Током обиласка колоније, амбасадори су били ради да се опробају у изради ћилима.

Ткачку колонију организовали су „Етно мрежа“, градови Сомбор и Пирот у оквиру Споразума о сарадњи на очувању стапарског и пиротског ћилима, уз подршку Наледа и амбасада Аустралије и САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво