Пронађена нацистичка „временска капсула“ из 1934.

У пољском граду Злочејнец, који је током Другог светског рата делом припадао Немачкој, пронађена је нацистичка „временска капсула“ која датира из 1934. године, преноси „Индипендент“.

Капсулу је открио археолог који је годинама знао да она постоји, али није могао да дође до ње, наводи портал Индипендент.

Капусла је пре осамдесетак година закопана на градилишту Орденсбург Кросинсе, које је било један од три изграђена едукациoна центра Националсоцијалистичке немачке радничке партије.

Истраживачи су, како се наводи, морали да пронађу начин да прођу кроз подземне воде и дебели слој цемента да би дошли до капсуле, а да притом заобиђу немачке руднике.

Доктор Марцин Петерлајтнер рекао је да су предмети у капсули савршено очувани, пренео је лондонски Дејли мејл.

Шпанска ЕПА је такође пренела да капсула садржи фотографије, између осталог, и Адолфа Хитлера, новине, две копије његове књиге Моја борба, кованице које су се налазиле у коверти и промотивни материјали с информацијама о Фалкенбургу, што је немачки назив за град Злочејнец.

Предмети се тренутно налазе у Националном музеју у Шћећину, а материјали ће бити преведени и конзервирани пре него што постану доступни јавности.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 20. сеп 2016, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

Tek sada vest

O ovoj kapsuli sam citao jos pre 2 godine.

(уторак, 20. сеп 2016, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Znate kako je sve do ovoga doslo da se kapsula nadje ?

Jedan dedica veoma star sa prebivalistem u Nemackoj nije imao nikakva dokumenta a ziveo je u kuci u juznoj Bavarskoj sa puno vrednih slika koje su nacisticke vlasti oduzimali bogatim Jevreima i drugim nacijama u toku drugog svetskog rata ! Do tih slika su slucajno dosli jer deda nije imao nikakva primanja i kad mu je novac zatrebao prodao bi jednu od tih vrednih slika za par miliona evra.Njegovom neopreznoscu dosli su mu u trag i tako pronadjose ogroman broj vrednih slika procenjeno na 900 miliona evra i vise.Ne tako dugo vreme dosli su i do tajnog nacistickog tunela u Poljskoj gde je nadjen jedan vagon pun zlatnih poluga a sad i kapsula u kojoj je verovatno bilo jos planova sakrivenog nacistickog blaga i tome svemu nije kraj zna taj dedica mnogo vise !!! Ja se samo cudim i pitam ko je taj deka i kako mu je pravo ime ???
Ps:Pozdrav iz NRW-Germany

(уторак, 20. сеп 2016, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Ko o cemu

Srbi i Crnogorci o zlatu i parama. Gdje se to spominje u ovom tekstu?

(уторак, 20. сеп 2016, 07:48) - anonymous [нерегистровани]

za Lucu Rusofila

pitaj tvoje crnogorce! od 7 sanduka kukavica je u grcku odnela 2 ostalih 5 nestalo je na aerodromu !

(понедељак, 19. сеп 2016, 20:35) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Где је пет тона српског злата

За које је самозвани маршал говорио да је краљ однео и то невероватно у кожној малој ташни.

(понедељак, 19. сеп 2016, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Gde su planovi iz kapsule ?

Nacisticko zlato koje je po Poljskoj sakriveno i ostavljeno za bolje sutra gde su planovi sakrivenih vrednih slika ,dijamanata itd ? Gde su i ko ih sad ima i za koliko su prodati ? Cuce se jos o tome nije ovo kraj price.