Дмитар из Маскова, један од последњих мајстора за камене кровове

Камени кровови карактеристични су за села западне Србије, посебно ивањички крај. Као најјефтинији постављани су најчешће између два светска рата док их нису заменили црепови, а данас се мајстори за њихово постављање готово на прсте могу избројати. Један од последњих је мајстор Дмитар Димитријевић из ивањичког села Маскова, који ради и у 77. години.

И у 77. Дмитар као да се игра, слажући камене плоче којих око три тоне треба за један кров, а препокрио је, каже, шездесетак кућа. Кад склопи посао газду прво пита одакле дува ветар.

„Газда каже удара ми ветар са те стране много, ја се онда према томе управљам како да почнем те редове да их водим коцкама... Издржљив је, толико отпоран је за све и за снег и за кишу, ветар не може да га скине, јер се укива“, објашњава Дмитар Димитријевић из села Маскова, код Ивањице.

Посла нема много, али заинтересованих да га науче, каже још има. Срећан је што тајне посла има коме да пренесе.

„Камен иде укосо да се не ставља паралелно у односу на кров и да прелази, да има преклоп један преко другог да не би вода подилазила испод следећег камена, значи да се покривају ексери са којим се учвршћује камен, то је сва суштина овог посла“, каже Марко Пејатовић из Пријепоља.

Са помоћницима какве је добио у незапосленим ауто-механичарима из Пријепоља, Марку и Милошу, Дмитар каже да ће кућу златиборског домаћина покрити за седам дана, али од кровова са старих, напуштених кућа, јер се не вади више камен из чувеног ивањичког мајдана.

„Село Маће у ивањичкој општини и онда се читав тај покривач назива Маће и онда кажу имам кућу покривену маћом“, додаје Боса Росић, етнолог.

„Није цена уопште у питању, него квалитет и дуготрајност крова, то је камен који сам ја видео такве куће да су урађене тако, који траје можда и 200 и више година... То изгледа баш онако лепо и дуготрајно“, сматра Божидар Удовичић са Златибора.

За шест деценија колико покрива куће каменим плочама или маћом, Дмитар каже, рекламација није било.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво