Почело такмичење „Вики воли споменике“

Организација „Интерглајдер“ у сарадњи са „Викимедијом Србије“ организује четврто наградно такмичење у прикупљању слободних фотографија заштићених културних добара „Вики воли споменке 2016“, а рок за слање фотографија је 30. септембар.

Почело такмичење „Вики воли споменике“ Почело такмичење „Вики воли споменике“

Вики воли споменике (Wiki Loves Monuments) је најмасовније такмичење у прикупљању фотографија споменика културе и као такво је ушло у Гинисову књигу рекорда 2012. године.

Фото-конкурс се одржава од 2010. године и до данас је на Викимедијину оставу отпремљено више од милион и по фотографија културних добара.

Србија је у такмичењу учествовала 2012, 2013. и 2014. године, у организацијиВикимедије Србије“, чиме је обогаћен фонд фотографија културне баштине наше земље са више од 9.000 фотографија.

Након једногодишње паузе, Србија је поново на мапи Wiki Loves Monuments на којој се налази више од 40 земаља са шест континената, које се такмиче са истим циљем – промоција културних добара и споменика земаља кроз фото-радове објављене под слободном лиценцом, што значи да се исти могу користити и ван Википедије.

У такмичењу могу учествовати сви регистровани корисници Википедије, који треба да поставе фотографије на Викимедијину мултимедијалну оставу. Фотографије могу бити начињене пре или током трајања конкурса.

Списак споменика културе у Србији, као и пратећа упутства, могу се пронаћи на сајту такмичења. Пажљиво одабран стручни жири ће одлучити о победничким фотографијама, на основу унапред постављених критеријума који се односе на техничке карактеристике, оригиналност и енциклопедијску вредност.

Победници фото-такмичења Вики воли споменике биће познати крајем октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво