Крикет са избеглицама

Оно што је нама фудбал, то је за пола Азије крикет. Најпопуларнији спорт за више од две милијарде људи на планети. Многи Авганистанци у избеглиштву годинама га нису играли, до данас у Београду.

Авганистанци су као и ми страствени око много ствари. Ипак, једна која се посебно издваја је крикет. Пате јер немају где да га играју. Кажу, одузмите Србину лопту за баскет и схватиће нас.

„Разумеће нас сви они који имају нека интересовања, као ја крикет, а која не могу да остваре. Скоро полудиш ако се не бавиш тиме“, каже Хамид, избеглица из Авганистана.

Пре утакмице причао је о свом путовању до Србије. О томе како му је сестра ухапшена док су прелазили Турску и како је наставио сам. Није му било лако док је објашњавао, међутим после утакмице - друга прича.

„Сада сам тек срећан. Веома срећан“, истиче Хамид.

Домаћин им је Крикет федерација Србије, група ентузијаста која је нашла солидног спаринг партнера, а у исто време учинила да се гости осећају као код куће. Објашњавају шта је крикет у том делу света.

„Тај спорт је популаран толико да они крикеташе претварају у богове. Буквално“, каже Бошко Дидановић из Крикет федерације Србије.

У Центру за помоћ и заштиту тражилаца азила, који су организовали сусрет, кажу да ови људи можда годинама нису имали овако леп дан.

„Жeлели смо некако да им дамо утисак да постоји нормалан живот. Јер, оно у чему се они налазе нису нормалне околоности, али оне базичне активности које су блиске њиховој култури и право да без дискриминације буду са својим вршњацима који долазе из Србије нешто је што је нама јако важно“, каже Јована Винчић, из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Гледаоци кажу да је било много лепих потеза. Ми то нисмо могли да оценимо јер немамо појма. кажу и да је било напето, а да је резултат реалан, Београд - Азијски тигрови, нерешено, 147-147.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво