Пад с дрвета можда убио чувеног човековог претка Луси

Луси, најчувенији фосил аустралопитекуса који је живео у Африци пре 3,18 милиона година, је „вероватно“ умрла услед пада с дрвета, показује научна студија објављена у стручном часопису „Нејчер“.

Наша хипотеза је да је Луси пружила руке да проба да амортизује пад, рекао је антрополог Џон Капелман, са Тексашког универзитета у Остину, који је пажљиво анализирао разне фрактуре на фосилу. Капелман је проценио да је Луси вероватно пала са висине од 12 метара.

„Смрт је дошла брзо, не верујем да је патила“, навео је антрополог.

Анализа делимичног скелета показује фрактуре на левој руци, левом рамену, десном чланку и левом колену, озледе које научници кажу да су последица пада са неког узвишења као што је дрво.

Међутим неколико других научника, укључујући и оног који је пронашао фосил Луси, Доналд Јохансон, се не слажу.

Ови стручњаци сматрају да је већина пукотина на Лусиним костима добро документована и да су настале после њене смрти у процесу фосилизације и као последица природних сила као што је ерозија.

Како је Луси умрла је мистерија од када су добро очувани остаци њеног фосила ископани пре више од четири деценије у Етиопији.

Откриће њеног фосила је било значајно јер је дозволило научницима да установе да су древни преци људи ходали усправно пре него што су развили велики мозак.

То што се научници не слажу око узрока Лусине смрти указује на тешкоћу да се утврди тај узрок из фосилизованих остатака. Научници ретко знају како су стари људи умрли јер су скелети непотпуни и кости често смрвљене под песком и камењем.

Лусин скелет пронађен је у Етиопији на некадашњем језеру, поред фосилизованих отатака крокодила, корњачиних јаја и клешта ракова.

„Нема дефинитивних доказа о томе како је она умрла", рекао је научник који је пронашао Луси, Доналд Јохансон са Државног универзитета у Аризони. Тим из Тексаса је проучавао Лусине кости уз високотехнолошке снимке. Капелман је рекао да су снимци показали више сломљених костију без знакова зарастања, што може да указује да су се озледе догодиле око времена смрти.

Капелман је реконструисао њене последње тренутке. Луси, висока 106 сантиметара, пала је са висине од најмање 12 метара и ударили у земљу брзином од 56 километара на сат. Пала је на ноге пре него што се искривила и срушила. Такав ударац би оштетио унутрашње органе. Фрактуре горњих делова његих руку указују на то да је покушала да ублажи пад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво