Ово је најстарија фотографија на свету

Фотографија са називом „Поглед с прозора у Ле Грасу“ сматра се најранијом сачуваном фотографијом, а мало је фалило да буде изгубљена заувек.

Њен аутор, Жозеф Нисефор Нијепс, био је француски хемичар аматер и пионир фотографије.

Како није поседовао цртачки таленат, Нијепс је одлучио да развије фотохемијски поступак којим би преносио бакрорезе на литографски камен. Знао је да се одређена врста асфалта, тaкозвани јудејски битумен, стврдњава под утицајем светлости.

Тим асфалтом би премазао комад лима од цинка, а на премазану површину положио цртеж који би претходно науљио и учинио га провидним, пустивши да сунчеви зраци делују на лим.

Асфалт се под утицајем светлости стврдњавао, а Нијепс би затим испрао плочу уљем којим би одстранио преостале делове битумена.

Оне делове који су одговарали црним би очистио до глатког метала а затим нагризао киселином. Тај поступак је назвао „хелиогравура“.

Једну од асфалтних плоча учврстио је у камери опскури и сочиву, поставио у двориште и оставио да стоји осам сати. На слици је након испирања могла да се препозна слика дворишта.

Tако je настала прва позната фотографија, око 1826. Док Поглед с прозора у Ле Грасу представља револуцију у технологији, сама плоча неко време била је нестала. На крају је пронађена у складишту, у непознатом сандуку, 1952. године.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар