На аукцији продат историјски план астронаута Џона Глена за први амерички орбитални лет

Инструкције које је амерички астронаут Џон Глен користио током историјског лета капсуле „Меркјури“ у свемир 1962. године, продате су на аукцији за 67.000 долара.

На аукцији продат историјски план астронаута Џона Глена за први амерички  орбитални лет На аукцији продат историјски план астронаута Џона Глена за први амерички орбитални лет

Аукционарска фирма „Нејт Д. Сандерс“ је објавила да су инструкције које је користио Глен када је постао први Американац у орбити Земље (и пети у свемиру, после Руса Јурија Гагарина, Германа Титова, и земљака Алана Шепарда и Гаса Грисама који су обавили суборбиталне летове), продате у четвртак у Лос Анђелесу за 66.993 долара.

Било је осам понуда, а почетна цена је била 25.000 долара. Портпарол аукцијске куће није рекао ко је купац.

Упутства садрже план лета Гленове летелице „Френдшип 7“, уз детаљан приказ небеских тела и географске знаменитости које је користио као водиче током скоро пет сати лета 20. фебруара 1962.

Ту су и упутства Глену када и шта да фотографише, када да промени филм и филтер боје, када да стави кацигу и да вежба. Документ је намотан око калема који је Глен покретао палцем.

Глен коме је сада 95 година, а са супругом, Ани, живи у Колумбусу, дао је та упутства једном рониоцу који је помагао да се капсуле агенције НАСА ваде из океана, као захвалницу за његов рад на пројекту „Меркјури 6“.

Ронилац, Ричард „Дик“ Данем упутства је предао ветерану Ратне морнарице Џастину С. Поларду и она су три године била изложена у Музеју авијације и летова у свемир у Сан Дијегу, а потом су изнета на аукцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара