Прича о принцу и апартману 212 „романтичарска фикција“

Дуго се тврди да је британски премијер Винстон Черчил собу у једном лондонском хотелу у којој се родио принц Александар Карађорђевић на дан прогласио територијом Југославије. Новинари Би-Би-Сија бавили су се том темом и кажу да за то нема доказа. Не негирају ни у Крунском савету, али, поручују да за тим није ни било потребе.

После напада на Југославију 1941. краљ Петар II напустио је земљу и преко неколико њих стигао до Уjeдињеног Краљевства и хотела „Клериџис“.

Готово пет година касније, рођен је принц Александар. Рођена је и прича да је Черчил ту територију на дан прогласио територијом Југославије. Уједињено Краљевство је 17. јула 1945. године постало мало мање, а Југославија мало већа.

„Нема те моћи коју има премијер или неко други да отуђи део територије Уједињеног Краљевства. То не би могло да буде чак ни привремено. То би захтевало акт парламента. Некако се романтичарска фикција укоренила, а базирана је на Черчиловој репутацији импулсивне дарежљивости“, напомиње за Би-Би-Си др Боб Морис експерт за уставно право са Универзитетског колеџа у Лондону (University College London).

У Черчиловим архивама, које садрже милионе дигитализованих докумената, нема ни трага о томе, нити у записнику из парламента, у којем се иначе бележи свака изговорена реч. Догађај не бележе ни новине из тог периода. Једино се помиње писмо британском Форин офису, којим се обавештава да се принц родио.

Принц Александар, међутим, за британски медиј каже да су нажалост сви фајлови давно нестали из канцеларије његовог оца.

„Сви фајлови који се односе на то и који су се налазили у канцеларији. Дакле, престолонаследник није никад тамо уписан у књигу рођених. Другим речима, пошто је краљ Петар са супругом резидирао, ту живео, у том простору је уживао потпуни имунитет и сам тај простор је уживао екстериторијалност“, указује члан Крунског савета Драгомир Ацовић.

Зашто је онда настала прича, Ацовић има једноставан одговор: „Добро звучи“.

У статусу рођеног принца се местом рођења ништа не би ни променило, јер по Уставу из 1931. године није било прописано да владар мора да да се роди на територији Југославије.

„Од почетка је та информација била анегдотског карактера и она је више доприносила националном поносу, да је неко бринуо о српским владарима. Могуће је да је то настало из неког неформалног разговора“, напомиње историчар Чедомир Антић.

Тиме да је у његовом апартману 212 рођен један принц чиме је тај апартман постао југословенски део, хвали се и сам хотел „Клериџис“. У своју биографију уврштава и да је био уточиште и за друге монархе током рата, а, после изборног пораза, у њему је одсео и сам Винстон Черчил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара