У Саудијској Арабији проглашена фатва против покемона

Највише верско тело Саудијске Арабије обновило је фатву стару 15 године против игре о покемонима, пренели су данас тамошњи државни медији. Три мушкарца већ су ухапшена на аеродрому због играња те игре. Истовремено, власти Индонезије забраниле су лов на покемоне у зони председничке палате.

Генерални секретаријат Савета високих верских учењака Саудијске Арабије саопштио је да је обновио декрет из 2001. године против игре са картама о покемонима, као одговор на питања која је добио од верника.

Нова „Нинтендова“ игра за мобилне телефоне постала је преко ноћи планетарни хит. Учесници у овој игри у стварном свету јуре и сакупљају мала чудовишта - покемоне уз помоћ својих паметних телефона.

Саудијски верски Савет саопштио је да мутације бића из игре, која имају специфичне моћи, представљају јерес јер промовишу теорију природне еволуције.

„Шокантно је што деца толико користе реч еволуција“, наводи се у фатви и додаје да игра садржи још неке елементе које забрањује исламски закон, попут „политеизма против Бога кроз мултипликацију божанстава и коцкање, што Бог забрањује у Курану и што подсећа на вино и идоле“.

У фатви се додаје да симболи у игрици промовишу јапанску религију шинто, хришћанство, масонерију и „глобални ционизам“.

Џакарта, нема лова на покемоне у близини председничке палате

Истовремено, око председничког комплекса у престоници Индонезије Џакарти данас је постављено штампано упозорење: „Играње игре и лов на покемоне забрањени у близини палате“.

„То је кабинет председника, а не игралиште“, нагласио је Беј Махмудин, шеф прес-службе председника Џокоа Видодоа.

Секретар председничког кабинета Прамоно Анунг рекао је прошле недеље да је уловио већи број покемона у палати, али неки званичници страхују да би та игра могла бити ризична за безбедност.

Полицајцима је играње игре забрањено док су на дужности, а локални медији су јавили да је министар одбране Индонезије Рјамизард Рјакуду упозорио да би стране државе игру могле да употребе за прикупљање поверљивих информација.

Покемон ГО користи „Гугл“ мапе и паметне телефоне за лов на виртуелна створења и у Индонезији је веома популарна, иако још није званично на располагању корисницима.

Индонежанска полиција накратко је у понедељак привела једног Француза који је у потрази за покемонима ушао у војну базу на острву Јави.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара