Бриони – омиљено летовалиште Јосипа Броза Тита

Чисто море, прелепа природа, животиње које слободно шетају, два функционална хотела – тако би се могли описати Бриони, група острва уз Истру, омиљено летовалиште шефа бивше СФРЈ Јосипа Броза Тита, које је 1983. проглашено за Национални парк и доступно јавности.

Брионе чине два већа и 11 мањих острва, на којима се налазе мање и више сачуване грађевине из различитих периода историје, од римске палате, преко средњовековних цркава и капела, до неколико вила и хотела из 20. века.

До овог „раја на Земљи“ стиже се бродом из сликовите Фажане на западној обали истарског полуострва.

На острвима су пронађени трагови живота из каменог доба.

У време када је почетком 20. века Брионе купио аустријски бизнисмен Паул Купелвизер европска аристократија играла је овде голф на терену који је 1922. био највећи у Европи.

Осим тог спорта, играли су још један са палицама – поло, али на бициклима, док су на коњима ту потеру за лоптицом играли у води, забаве ради.

До 1960-их острво је било слабо насељено, али онда постаје летњиковац председника Југославије.

Тито је овде проводио велики део времена, кажу, чак и по шест месеци годишње, доносећи одлуке из своје виле на највећем острву брионског архипелага, Велики Брион, која је данас резиденција хрватских председника, а ту је гостио и своје званице, од светских лидера до највећих светских филмских имена.

Филмове које је народ гледао на Пулском филмском фестивалу, Броз је гледао у приватном брионском биоскопу на отвореном.

Управо ту је у друштву Ричарда Бартона гледао епску причу о партизанима – Сутјеска.

Етиопијски цар Хајле Селасије био је први високи гост који је посетио маршала у овом несвакидашњем амбијенту, у којем су сађене различите егзотичне биљне врсте које је Тито лично доносио са својих Путовања мира по свету.

Госте је често у разгледање највећег острва возио у кадилаку, који му је купила југословенска дијаспора у Канади, а који посетиоци Бриона данас могу изнајмити по цени од 700 евра за један сат.

Брионски национални парк може се обићи и туристичким возом уз пратњу туристичког водича.

Велику пажњу привлачи сафари парк, на којем гости могу да разгледају бројне животињске врсте, од локалних истарских коза, преко муфлона са Сицилије, до лама и индијске слонице Ланке, коју је у пару са слоном Сонијем, Титу поклонила индијска премијерка Индира Ганди.

Бриони су иначе, крајем 19. и кроз 20. век били место где су допремане животиње коју су даље куповали европски зоолошки вртови.

Посебну атракцију представља бели папагај Коки који прича, а будући да је забележено неколико фотографија Тита са том птицом, гости га најчешће терају да изговори име оца народа и народности бивше Југославије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво